SSAB samarbetar med Polestar kring utveckling av en klimatneutral bil
Hem HÅLLBAR UTVECKLING SSAB samarbetar med elbilsföretaget Polestar kring utveckling av en klimatneutral bil

SSAB samarbetar med elbilsföretaget Polestar kring utveckling av en klimatneutral bil

Publicerat av: Redaktionen

SSAB och svenska elbilsföretaget Polestar har skrivit på en avsiktsförklaring om att starta ett strategiskt samarbete för att skapa en klimatneutral bil.

Fordonet kommer att utvecklas i nära samarbete för att tillsammans begränsa klimatpåverkan och utveckla en hållbarare fordonsindustri.

SSAB samarbetar med Polestar kring utveckling av en klimatneutral bilPolestar 0-projektet, som tillkännagavs 2021, syftar till att skapa en klimatneutral bil senast år 2030 genom att eliminera utsläppen i leveranskedjan. Stål står för en avgörande del för att nå detta mål och därmed kompensera för transportsektorns stora klimatavtryck. Samarbetet kommer att utforska alla möjligheter med SSABs fossilfria stål, både i syfte att ersätta konventionellt stål som normalt används i bilar, samt försöka ersätta andra material som har ett betydande koldioxidavtryck.

– Vi vill stödja våra kunder i deras mål att stärka sin konkurrenskraft och marknadsposition och samtidigt hjälpa dem att i stort sett eliminera sitt koldioxidavtryck. Transportsektorn har en stor möjlighet att göra skillnad och vi är mycket glada över att få samarbeta med Polestar kring dessa frågor, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

–Vi tror på innovation och samarbete som verktyg för att adressera klimatkrisen. Vi är hedrade att SSAB avser att samarbeta med oss i vår strävan att tillverka en verkligt klimatneutral Polestar-bil till år 2030. SSAB visar vägen när det gäller att tillverka kvalitetsstål utan koldioxidutsläpp. SSABs innovativa lösningar kommer att vara ovärderliga för att hjälpa oss att minska koldioxidutsläppen i våra tillverkningsprocesser och i de material vi använder, säger Thomas Ingenlath, vd på Polestar.

SSABs mål är att vara det första stålföretaget i världen att leverera fossilfritt stål till marknaden 2026. I januari 2022 fattade SSAB ett inriktningsbeslut om att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden och accelerera företagets gröna omställning. Bakgrunden är den kraftigt växande efterfrågan på fossilfritt stål. Ambitionen är att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen från den egna verksamheten kring 2030, 15 år före tidigare kommunicerad plan. Under 2021 tecknade SSAB flera strategiska partnerskap inom fossilfritt stål med kunder som Volvo Group, Volvo Cars, Cargotec, Daimler/Mercedes-Benz och Peab.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>