8b860f7e0cb33883 org
Hem TRANSPORT Kommuner i Storstockholm minskar de korta bilresorna med 83 procent genom att ersätta bilen med elcykel

Kommuner i Storstockholm minskar de korta bilresorna med 83 procent genom att ersätta bilen med elcykel

Publicerat av: Redaktionen

I tio veckor har 20 hushåll i Stockholmsregionen genom ”Utan bilen-dealen” provat på att ersätta alla bilresor under milen med elcykel.

Under testperioden har de minskat antalet korta bilresor med 83 procent, genom att byta ut 2 000 bilresor mot elcykel. 

Bakom projektet står Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett samarbete mellan 26 kommuner där bland annat MOVS har försett hushållen med elcyklar.

MOVS ambition är att leda utvecklingen av elektrifierad mikropendling genom långtidsuthyrning av lätta elfordon. Drivkraften är att lösa vår tids stora utmaningar. Trängseln, köerna och stressen tär på vår hälsa och på våra relationer. De dagliga resorna till och från arbete, förskola och fritidsaktiviteter kan bli smidiga och hälsosamma. För den som önskar kan den dagliga resan dessutom vara ett utmärkt tillfälle att få motion.

876d6ebbd1b9af22 org

På bilden ser vi en av de medverkande i projektet Utan bilen-dealen. Foto: Teddy Marton

– Vi är väldigt stolta över vårt samarbete med Stockholms stad och Utan bilen-dealen. Elektrifierad mikropendling är ett svar på människors efterfrågan om en enklare vardag, hälsosammare livsstil och önskan om att resa hållbart, säger Jonas Rundqvist, CMO/Creative Director, Movs Technology Group.

De kommuner som medverkar i projektet Utan bilen-dealen är: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Resultat från kampanjen:

  • Totalt har de 20 familjerna under projektets gång hoppat över 2 000 korta bilresor.
  • Hushållen har minskat sina korta bilresor med 83 procent (målet var 75 procent).
  • Familjerna har gjort i genomsnitt 13 cykelresor per vecka. Totalt 130 cykelresor/familj för hela testperioden och totalt 2600 cykelresor för alla familjer.
  • Varje familj har cyklat i genomsnitt 520 km, vilket motsvarar en total siffra för alla familjer på 10 400 km (över 1000 mil, ner till Saharaöknen och tillbaka).
  • De vanligaste resorna som bytts ut är resor i samband med inköp, fritidsaktiviteter och till och från skola/förskola.
  • 90 procent av deltagarna är mycket positiva till att byta ut de korta bilresorna mot elcykel.
  • 70 procent tycker att det gått bättre än förväntat att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent tycker det har gått mycket lätt eller lätt att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent av hushållen uppger att de kommer cykla i större utsträckning efter testperioden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>