Tillverkningsindustrin står inför stora utmaningar, men Elmia Subcontractor i Jönköping drog fulla hus med över 10 000 besökare och 950 utställare från 28 länder den 12-14 november.
Årets trender är intresset för cirkularitet, innovation och samverkan.
Elmia Subcontractor har under de senaste fem decennierna samlat den svenska och internationella tillverkningsindustrin och varit en katalysator för innovation och samarbete. Dagens utmaningar blev tydliga under mässans första dag, bland annat genom presentationerna av Sinf:s Underleverantörsbarometer och FKG:s vägvisare.
Resultaten speglar en viss pessimism, med rapporter om sjunkande lönsamhet och orderingång. Samtidigt framträder också en ljusare sida, med företag som satsar på investeringar och har en stark tro på framtida nationell och regional tillväxt.
– I det läge Sverige befinner sig finns mycket att vinna på att skapa större trygghet och mer närproducerat. Det skulle också ge landet en större stabilitet och gynna miljön, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf.
Cirkularitet och hållbarhet trendar
De stora trender som syns bland både utställare och besökare är behovet av, och intresset för, cirkularitet, innovation och samverkan. På mässan möts detta bland annat upp via Sustainability Arena, med föredrag från scenen och välbesökta Sustainability walks till utställande företag som kan inspirera med sitt hållbarhetsarbete.
Ett utställarföretag som har kommit långt inom cirkularitet är SSAB, som med en stolt historia och en tydlig vision för framtiden har tagit täten inom hållbar stålproduktion.
Matts Nilsson, Head of Sales Sweden & Norway på SSAB berättar:
– Cirkularitet är en stor fråga som vi på SSAB arbetar aktivt med genom att fokusera på återvinning, effektiv resursanvändning och utveckling av produkter som kan bidra till en cirkulär ekonomi. Vårt mål är att bli fossilfria till 2030, och kunna producera stål med minimal miljöpåverkan. Vägen till ett mer hållbart och cirkulärt stålsystem ser vi går genom innovation, samarbeten och teknologisk utveckling. Därför ser vi mötesplatser som Elmia Subcontractor som viktiga steg på den resan, där vi kan träffa andra med samma vision.
För att stärka kompetensen kring innovation och cirkularitet hade mässan i år ett förstärkt samarbete med forskningsvärlden och akademin, representerade på mässan av RISE, Lunds universitet, Linköpings universitet, Norrköpings Science park och Jönköpings Tekniska Högskola, JTH. Syftet är att bättre integrera frågorna i mässans aktiviteter och skapa en plattform för kunskapsutbyte och utveckling.
Underleverantörens behov av samverkan
Fokus på samverkan märktes av både i samtal i utställarnas montrar, såväl som från scenerna. En av mässans två keynote speaker, Kristofer Ternstedt, CPO and Head of Group Procurement, Saab, lyfte i sitt föredrag vikten av att gemensamt hitta nya vägar framåt i branschen.
– I en tid präglad av växande konflikter, ökade krav på hållbarhet och en föränderlig geopolitisk verklighet, är starka och innovativa partnerskap avgörande. Saab befinner sig i en tillväxtresa och vi ser ett stort behov av ökade och fördjupade samarbeten med våra partners och leverantörer. Därför arbetar vi aktivt tillsammans med våra affärspartners för att bygga robusta och hållbara försörjningskedjor som möter morgondagens säkerhetsbehov och stärker vår gemensamma förmåga att skapa en tryggare värld. I det arbetet ser vi Elmia Subcontractor som en viktig plattform för samarbete inom industrin.
Hög kvalitet på samtal och kontakter
Hög kvalitet på samtalen och flera nya kontakter knutna – så sammanfattas Elmia Subcontractor av utställare och besökare. Mässan befäster sin plats som en central plattform för branschen att mötas, utbyta idéer och hitta gemensamma lösningar. Trots en bitvis osäker omvärld med svajig konjunktur, genomsyrades dagarna på Elmia Subcontractor av en positiv anda, där företagen visar framtidstro och en vilja att investera.
– Under årets mässa har åter vikten av det fysiska mötet belysts, den visar hur avgörande det är för innovationsarbetet att samla branschens företag och aktörer. Underleverantörer spelar en nyckelroll i att driva utvecklingen framåt både vad gäller hållbarhet och produktutveckling. Just den samverkan har varit ett starkt fokus under mässan, säger Annika Cederfeldt, mässansvarig Elmia Subcontractor.
Vad betyder mässan för tillverkningsindustrins framtid?
Genom att samla ledande aktörer, från små underleverantörer till globala industrijättar, har Elmia Subcontractor blivit en plattform där idéer och teknologier kan utbytas och utvecklas.
– Vi är måna om att rätt personer hittar varandra på mässgolvet, oavsett intresse inom branschen. Därför har mässan en stor bredd och vi är glada över att både näringsliv och akademin visar ett stort engagemang att delta, för att möta både besökare och utställares behov, menar mässansvarig Annika Cederfeldt.
– Trots svängningar i konjunkturen visar mässan på det stora behovet av att träffa varandra, och vi ser fram emot att få fira 50-årsjubleum nästa år den 11-13 november 2025.
Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.