EcoOnline lanserar nytt verktyg för CSRD-rapportering
Hem HÅLLBARHETSRAPPORTERING CSRD: EcoOnline lanserar nytt verktyg för rapportering

CSRD: EcoOnline lanserar nytt verktyg för rapportering

Publicerat av: Redaktionen

EcoOnline har lanserat en ny mjukvara för miljö- och hållbarhetsrapportering i enlighet med EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Mjukvaran som hjälper företag att följa CSRD kompletterar EcoOnlines övriga systemstöd inom ESG, (Environmental, Social & Governance).

CSRD-direktivet, som träder i kraft i Sverige 1 juli,  har tagits fram för att förbättra rapporteringsstandarderna för miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning.  EcoOnlines mjukvara förenklar processen för den datainsamling som krävs genom att följa ESRS-standarden (European Sustainability Reporting Standard.) EcoOnline lanserar nytt verktyg för CSRD-rapportering

För företagen som berörs blir det möjligt att identifiera sina hållbarhetsrisker mer effektivt. De får bättre inblick i sina data och kan snabbt få fram underlag och rapporter som är redo att granskas av tredje part, enligt CSRD.

“EcoOnlines ESG-mjukvara är inte bara en plats för kunder att samla in sin CSRD-data utan gör det verkligen enkelt att få svaren”, kommenterar Bertrand Revenaz, VP Product, ESG & Data Intelligence på EcoOnline i ett pressmeddelande.

CSRD ger koll på klimatpåverkan i hela värdekedjan

Målet med CSRD är att ge företag och organisationer en tydligare förståelse för sitt hållbarhetsarbete och viktiga insikter i sin påverkan på miljön, inklusive relaterade affärsrisker. Det ökade trycket från regeringar, investerare, anställda och kunder om att arbeta på ett mer hållbart sätt gör nu att många företag och organisationer behöver ta ett omtag och se över sina rapporteringsrutiner.

De som omfattas av direktivet i dagsläget är stora och medelstora företag, samt vissa mindre börsnoterade bolag. Kravet förväntas dock spilla över på företag som för närvarande inte är skyldiga att följa direktivet, då de kan behöva tillhandahålla data till andra bolags hållbarhetsrapporter, i egenskap av partners eller underleverantörer.

Att ha full kontroll på sin klimatpåverkan genom hela värdekedjan, både ned- och uppströms, är en viktig komponent i CSRD-direktivet.

”Våra funktioner för CSRD-rapportering kombinerar en sofistikerad beräkningsmotor med omfattande klimat- och scenarioanalyser för att hjälpa verksamheter att identifiera och hantera väsentliga risker på ett effektivt sätt. Detta innebär att våra kunder inte bara uppfyller CSRD-kraven utan också får värdefulla insikter om deras hållbarhetsprestanda och kan fatta välgrundade beslut om väsentliga ESG-ämnen, vilket i slutändan förbättrar de övergripande affärsresultaten.” säger Bertrand Revenaz.

Fullständiga funktioner för rapportering

Utvecklat av experter och interna hållbarhetsanalytiker kan EcoOnlines ESG-mjukvara för CSRD-rapportering möta marknadens krav med flera innovativa funktioner.

  • Kraftfull beräkning: Väljer, omvandlar och beräknar automatiskt utsläpp av växthusgaser (GHG) och CO2-ekvivalenter genom en kraftfull beräkningsmotor, vilket ger en korrekt rapportering oavsett ramverk.
  • Analys av fysiska klimatrisker: Förenklar processen att identifiera väsentliga risker och hantera denna data för organisationen, platserna och leveranskedjan/värdekedjan för att uppfylla rapporteringskraven enligt CSRD.
  • Revisionsklara arbetsflöden: Inbyggda arbetsflöden med ”Frågor&Svar”-metodik hjälper till att förbereda och se till att höja datakvaliteten och tillgängligheten för extern granskning (revision) från tredje part, baserat på direktivets rapporteringskrav.
  • Datainsamling: Frågestrukturen är omfattande, för att täcka alla ESRS-standarder, vilket underlättar datainsamling och även förberedandet av själva CSRD-redovisningen.
  • Analys av olika scenarior: Förbättrar bedömningen av dubbel väsentlighetsanalys genom att datainsikter från vår modul för klimatrisker läggs till. Det ger kunskap om klimatrisker utifrån finansiella, akuta och även risker över en längre tidsperiod genom olika scenarier och tidsramar.

Med tillgång till över 4 miljoner datapunkter som kan anropas samtidigt, övervakning av miljontals hektar mark och spårning av över 400 000 platser i hela värdlen erbjuds omfattande möjligheter till datadrivet hållbarhetsarbete.

ESG-rapportering ger nya insikter om företagens påverkan

Enligt analysföretaget Verdantix söker företag och institutioner ”detaljerade svar på ESG-relaterade frågor för att hålla sig informerade om hållbara och ohållbara investeringsalternativ. Mer exakt rapportering är avgörande, inte bara för att investerare och förvaltare ska få bättre insikt i affärsresultat och riskexponering, utan också för att företag ska kunna följa sina förbättringar över tid. På så vis blir hållbarhetsrapportering en kontinuerlig process, inte bara en ”bocka-av-övning”.

EcoOnlines CSRD-mjukvara hjälper verksamheter att uppfylla sina rapporteringsskyldigheter. Men framför allt vill man erbjuda en grund för ansvarsfullt företagande och ökad förståelse för miljö- och klimatrisker genom hela värdekedjan.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>