Kriget i Ukraina bromsar Konsultbranschen
Hem IT Kriget i Ukraina bromsar Konsultbranschen

Kriget i Ukraina bromsar Konsultbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Tillväxten i den nordiska it-marknaden i år blir lägre än tidigare prognoser.

Orsaken är kriget i Ukraina.

Konsultbranschen är den som påverkas mest negativt.

Det spår analysföretaget Radareco i en färsk rapport.

Kriget i Ukraina påverkar tillväxten för den svenska ekonomin och it-sektorn är inget undantag. Istället för en tidigare prognos om en tillväxt på 7 procent i år, så blir den omkring 2 procent. Konsultverksamhet är därmed det marknadssegment som drabbas hårdast av de indirekta effekterna av Rysslands krig i Ukraina.

Kriget i Ukraina bromsar Konsultbranschen

– Konsultköparna drar den på de långa projekten, medan korta projekt prioriteras. Kriget drabbar också konsulttjänster för global supply chain. Det blir en övergång till lokal supply chain, säger Hans Werner, som är vd på Radareco.

Den i det närmaste överhettade konsultbranschen kommer i bättre balans.

– De förväntade prishöjningarna uteblir.

Han poängterar dock att det fortfarande är tillväxt för it-sektorn, men inte som det var 2001.

– Generellt justeras tillväxten ned med mellan 0,8 och 1,2 procent.

Rapporten, Nordic Outlook 2022, redovisar storlek och de förändringar som sker genom Ukrainakriget i de fyra nordiska länderna. Medan tillväxten på den svenska it-marknaden skrivs ned till 1,8 procent i år, så är påverkas den norska tillväxten inte alls. Där växer it-marknaden med 4,6 procent i år. Den finska marknaden påverkas mest med en förväntad tillväxt på 1,0 procent i år.

Fortfarande är den svenska it-marknaden störst i Norden med ett uppskattat värde 15,8 miljarder euro för 2022. Därefter följer den danska marknaden med att uppskattat värde av 9,9 miljarder euro i år. Den norska it-marknaden är värd 8,0 miljarder euro i år, medan den finska är värd 6,7 miljarder euro.

Prognosen framåt är att den svenska it-marknaden om två år, 2024, är värd 17,1 miljarder euro, medan den danska är värd 10,7 miljarder euro, den norska 8,8 miljarder euro och den finska 7,2 miljarder euro.

Rapporten redovisar värdet för varje sektor inom it-sektorn för de nordiska länderna. I kronor räknat uppskattas den svenska it-marknaden i år vara värd 168 miljarder. Det i särklass största segmentet är tjänster med ett totalt värde på 110 miljarder kronor i år. Den enda sektorn som minskar inom tjänster är outsourcing, minus 0,5 procent. Molntjänster uppskattas få en tillväxt på 12 procent mellan 2021 och 2022.

– Det kan också vara värt att notera att FoU-driven it-verksamhet får en minskad volym i år, säger Hans Werner.

It-Kanalen

Av Håkan Ogelid

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>