Svenska företag byter ut elektronik i förtid trots hållbarhetsmål
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Svenska företag byter ut elektronik i förtid trots uppsatta hållbarhetsmål

Svenska företag byter ut elektronik i förtid trots uppsatta hållbarhetsmål

Publicerat av: Redaktionen

Trots uppsatta hållbarhetsmål byter svenska företag ut sin elektronik i förtid för att vara uppdaterade med de senaste modellerna, eller för att deras anställda helt enkelt efterfrågar nya enheter, visar mobilitets- och IoT-företaget SOTI i sin senaste hållbarhetsundersökning.

 I rapporten svarar 72 procent av de svenska IT-ledarna att bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner kasseras helt i onödan, vilket är något Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på SOTI, är kritisk till.

SOTI:s första hållbarhetsundersökning, Reduce, Reuse, Rethink: From Discard Mentality to Tech Sustainability, visar att fler än sju av tio, 72 procent, av svenska IT-ledare anser att enheter kasseras helt i onödan. Bärbara datorer och surfplattor är den vanligaste elektroniken som byts ut i förtid. Detta trots att nästan hälften, 44 procent, av IT-ledarna har tydliga mål och strategier för att minska e-avfall.

– Idag är det många företag som är mån om att ha den senaste tekniken och de senaste modellerna, utan att riktigt bry sig om hur det påverkar miljön. Trots att man har hållbarhetsmål, enheterna ofta är fullt fungerande och i vissa fall relativt nya värdesätter arbetsgivarna att framstå som ett företag i teknikens framkant, säger Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på SOTI.

Endast 56 procent av IT-ledarna byter ut bärbara datorer och surfplattor på grund av att deras förväntade livslängd har nått sitt slut, vilket borde vara den största anledningen till att förnya tekniken. Bland mobiltelefoner är överskriden livslängd orsak till byte i enbart 38 procent av fallen.

Trots att hållbarhetsmål finns på plats i upp mot hälften av företagen, 44 procent, och 52 procent håller med om att enhetshantering är en viktig miljöfråga, anser 46 procent att den senaste elektroniken gör deras organisation mer attraktiv för arbetstagare. Dessa resultat synliggör företagens akuta behov av att etablera modeller och strategier som gör det möjligt för dem att balansera dessa motsägelsefulla ageranden.

Bidragande faktorer till e-avfall

Det finns olika faktorer till varför arbetsgivarna väljer att kassera elektroniken i förtid. Upp mot hälften av de svenska IT-ledarna svarar att de vanligtvis byter ut både mobiltelefoner, bärbara datorer och surfplattor när användarna efterfrågar det. 43 procent byter dessutom ut bärbara datorer och surfplattor när nyare modeller kommer ut på marknaden, och 37 procent byter ut sina mobiltelefoner när nyare modeller kommer.

För att förvärra de negativa effekterna av e-avfallet ytterligare svarade 33 procent av de svenska IT-ledarna att den huvudsakliga orsaken till att de ersätter bärbara datorer och surfplattor är på grund av att garantin löper ut. 32 procent ersätter mobiltelefoner av samma anledning. Dessutom svarar hela 38 procent att de ersätter surfplattor och bärbara datorer oavsett om de fungerar eller inte, 41 procent gör detsamma med mobiltelefoner.

De ekonomiska konsekvenserna 

Det är inte endast hållbarhetsmålen som påverkas, utan också företagens ekonomi. Även om kostnaderna för utbyte av enheter är höga, är en mycket liten del av företagens budgetar avsedda att förlänga enheternas livslängd. Företag tenderar att relatera slutet av ett batteris livslängd till själva enhetens livslängd. Nästan hälften, 44 procent, av de enheter som används av företag har utbytbara batterier, ändå är det endast 37 procent av IT-ledarna som planerar en del av den årliga budgeten till batteribyten.

Svenska företag byter ut elektronik i förtid trots hållbarhetsmål

– Att byta ut fullt fungerade enheter alldeles för tidigt har inte bara negativ påverkan utifrån ett hållbarhetsperspektiv, utan också självklart utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Företagen måste nu rannsaka sig själva, inse skadan och förstå hur mycket de förlorar på att byta ut enheterna i stället för att se dess potential. Genom att i stället se över hanteringen av sina befintliga enheter och erbjuda diagnostik och reparation kan företagen både spara pengar och nå sina hållbarhetsmål, avslutar Stefan Spendrup.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>