Nytändning för mobilt boende – uthyrningsmarknaden växer
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Nytändning för mobilt boende – uthyrningsmarknaden växer snabbt

Nytändning för mobilt boende – uthyrningsmarknaden växer snabbt

Publicerat av: Redaktionen

Siffrorna för nyregistreringar av campingfordon pekar uppåt.

Samtidigt menar delningsplattformen Camptoo att även hyresmarknaden växer snabbt och siktar på att ha 500 uthyrningsbara fordon i Sverige på plattformen redan i år.

 Svenskar är mer och mer intresserade av att investera i mobila boenden, såsom husbilar och husvagnar.

En trend som har kommit tillbaka. Camptoo, en webbplats som kopplar samman husbil- och husvagnsägare med hyresgäster, uppskattar att antalet fordon på plattformen i Sverige kommer att fördubblas i år. Företaget menar också att marknaden för campingfordon växer.

Det växande intresset för mobila boenden (husvagnar och husbilar) bekräftas av siffrorna. Enligt data från Husvagnsbranschens riksförbund, HRF, registrerades 8 935 fordon för mobilt boende i Sverige förra året, jämfört med 2020, då siffran var 7 624. Detta innebär en ökning med 1 311 fordon (17%).

Innan pandemin ökade nyregistreringarna av mobilt boende kraftigt mellan 2015 – 2018 för att därefter sjunka dramatiskt under 2019 – 2020. Nu ser trenden däremot ut att öka igen, även om världsläget har en viss hämmande effekt på just nyregistreringarna. Många fick också upp ögonen för camping, friluftsliv och semester på hemmaplan under pandemin, vilket avspeglar sig på hyresmarknaden.

Nytändning för mobilt boende – uthyrningsmarknaden växer “Vi har sett ett stort intresse för att hyra och hyra ut campingfordon med oss globalt och nu inför sommarsäsongen i Sverige har antalet bokningar börjat sticka iväg. Många tycker det är bekvämt att slippa den stora investeringen som ett köp av ett eget campingfordon innebär. Folk hyr dem gärna istället, dels för att prova på och få hjälp med hur det fungerar, men också för att det är mer hållbart att inte bara låta fordonet stå när det inte används. Det blir dessutom en fin extrainkomst för uthyraren,” säger Fredrik Rofors, Sverigechef på Camptoo

 Favoritdestinationer i ett avlångt Sverige

Sverige är en perfekt destination för att upptäcka nya vackra platser, inte minst tack vare Allemansrätten. Österlen, Västkusten, Gotland och Stockholms skärgård har länge funnits med i toppen över svenska favoritdestinationer. Men nu ökar också besöken i norra delarna av landet, där fjällvandringar, vacker natur och platser som höga kusten lockar.

“Sverige är jättefint att semestra i och den flexibilitet som husbil och husvagn erbjuder är oslagbar. Vi har ett långt arv av camping och friluftsliv, vilket även den yngre generationen upptäcker alltmer. Våra gäster bokar idag resor med inslag av allt från golf, vindsurfing till gastronomiska upplevelser, eller bara för att sola och bada och upptäcka nya destinationer,” säger Fredrik Rofors, Sverigechef på Camptoo.

Allt fler använder också möjligheten att hyra husbil utomlands via Camptoo. Företaget har idag kontor i Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Australien, Sverige, Danmark, Finland och Polen. Camptoo erbjuder sammanlagt mer än 6 500 olika fordon för uthyrning runt om i Europa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>