5 klimatsmarta båtar tillgängliga för uthyrning året runt
Hem MILJÖ Ökad medvetenhet om miljö-5 klimatsmarta båtar tillgängliga för uthyrning året runt

Ökad medvetenhet om miljö-5 klimatsmarta båtar tillgängliga för uthyrning året runt

Publicerat av: Redaktionen

Med högre bränslepriser och en ökad medvetenhet om miljö-och klimatfrågor har det fallit sig naturligt att det finns en större efterfrågan på mer klimatsmarta båtar.

Vad som ofta utmärker den klimatsmarta båten är att denna drivs med hjälp av el istället för diesel.

Dessutom har en klimatsmart båt ofta installerade solpaneler på taket, vilka omvandlar solljus till energi. På plattformen Click&Boat finns ett stort urval av olika båttyper tillgängliga för uthyrning. Här är fem klimatsmarta båtar hämtade från Click&Boats samling!

5 klimatsmarta båtar tillgängliga för uthyrning året runt

1SOLLINER — SOLAR CATAMARAN (2017) 

Först ut på listan är Sollinervilket är en elektrisk båt på 15 meter som är installerad med fyra solpaneler. Dessa har en effekt på 282W vardera. Den här båten tar upp till 10 personer och kan under soliga dagar navigeras med hjälp av 100% koldioxidfri solenergi. Båten är dessutom utrustad med en elmotor på 5HK som kan komma väl till hands under mulna dagar. Denna toppmoderna solcellsdrivna katamaran har en modern design och färdas i total tystnad. Solliner ligger förtöjd i Stockholm och är tillgänglig för uthyrning!

2. LBV — 33 FT (2006)

LBV är ännu en katamaran som kan stoltsera med att kalla sig miljövänlig. Båten är nämligen solcellsdriven och har en elektrisk motor. Tack vare sina parallella skrov flyter denna båt friktionsfritt, snabbt och stabilt över vattnet i en hastighet på upp mot 20 knop. Ombord på LBVs 10 meter finns det utrymme för 12 personer. Båten, vilken är utrustad med trampoliner och nät, ligger förtöjd i medelhavet vid Ibiza och är tillgänglig för uthyrning året runt.

Fördelen med sollcellstak
Fördelen med att installera ett solcellstak på båten är att solpanelerna fångar upp solljuset och omvandlar det till energi. En sådan energikälla kräver inte något bränsle och ger därför heller inga utsläpp. På så vis är solcellstak i högsta grad miljövänligt och är således en hållbar källa till energi. Här är några exempel på solcellsdrivna katamaraner som finns tillgängliga att hyra året runt.

3. MICROWATT — 5.0 (2016)

Microwatt är en miljövänlig båt som drivs av en elektrisk motor, med en seglingsautonomi på sju timmar. Tack vare den elektriska tekniken gör den inga ljud ifrån sig och är dessutom utrustad med kuddar i ekoläder, soldäck och länspump. Microwatt har kapacitet för sju personer ombord och mycket passande för dagsturer. Vidare är båten fjärrstyrd via en GPS-sensor! Denna båt finns tillgänglig för uthyrning i Italien.

Fördelar med elbåtar

En båt som huvudsakligen framdrivs av ett elektriskt drivsystem faller inom kategorin elbåt. Dessa båtar kan nämligen drivas med batteri som laddas innan avfärd. Marknaden för elbåtar expanderar och blir desto mer populära alternativ att hyra. En elbåt kommer med flera fördelar; de släpper i regel ut mindre utsläpp än vad en traditionell motorbåt som drivs av diesel gör, dessutom glider elbåten ljudlöst över vattnet och lämnar heller inte lukten av avgaser efter sig. Elbåtar är ofta lätta att navigera och lämpar sig även för nybörjare.

4. Rizzardi Technema 80 (2000)

Rizzardi Technema 80 är en imponerande motorbåt. År 2017 renoverades hela båten för att platsa in på listan över klimatsmarta båtar. Rizzardi Technema 80 är nu utrustad med 5KW solpaneler, generator och hybridmotorer vilket innebär att båten har en förmåga att vara helt oberoende av fossila bränslen. Med hela 25,8 meter finns det gott om utrymme på denna italienska lyxbåt som tar upp till 18 passagerare.

5. FORTUNA — 40 (1987)

Fortuna drivs ljudlöst fram med hjälp av 4 solpaneler, ett elektriskt batteri och segel. Båten har en toppfart på 25 knop och är utrustad med 3 hytter och 1 kök. Den här båttypen är exemplarisk inom ramen för klimatsmarta båtar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>