Det behövs fler solcellsmontörer, många fler! Nyfiken?
Här berättar två av våra montörer, John Nordahl och Martin Lantz, om sitt jobb och varför de trivs med det.
Onsdag förmiddag i ett fridfullt villakvarter i Lomma. Bakom en häck sticker änden på en gulvit skåpbil fram, och runt hörnet syns ännu en. Här är det. Här står två av Skånska Energilösningars servicebilar parkerade, och när man kommer närmare bryts tystnaden av ett lätt metalliskt slammer och två röster som pratar och skrattar.
Rösterna tillhör John Nordahl och Martin Lantz, två av våra sex solcellsmontörer, som förbereder monteringen av skenor till en solcellsanläggning om 30 paneler fördelade på två mindre tak. De har gjort flera hundra sådana här jobb de senaste åren.
– Inte en enda gång har vi behövt komma tillbaka och rätta fel. Inte en enda gång har vi fått påbackning av slutbesiktningen som görs när anläggningen är färdig, säger Martin, inte utan stolthet.
Stor brist på solcellsmontörer
En stolthet han har fog för. De senaste åren har solcellsbranschen växt snabbt, och efter förra höstens elprishöjningar närmast exploderade efterfrågan på solceller. Och på solcellsmontörer. Bristen på kvalificerad arbetskraft är stor, och såväl branschorganisationer som försäkringsbolag varnar för att många arbeten utförs bristfälligt.
– Hellre jobba för ett företag med färre montörer som alltid sätter kvaliteten främst än för de som växer snabbt, för snabbt. Det finns en hel del lycksökare i vår bransch tyvärr, säger John.
Flera vägar in i yrket
Det finns flera vägar till att bli en duktig solcellsmontör. Yrkesförberedande utbildning på gymnasiet och utbildning på yrkeshögskolan är en. Att börja jobba direkt och lära sig efter hand är en annan, och den väg som både Martin och John tagit.
Berätta om er väg in i yrket som solcellsmontör!
Martin: – Jag är snickare i grund och botten, men började på ett solcellsföretag som behövde folk. Jag kunde inget om solceller då men har jobbat mycket med tak, så jag lärde mig och fick certifiering som solcellsmontör. Jag är bonnapåg från början och liksom född med en skiftnyckel i handen. Jag har det praktiska handlaget med mig och det har hjälpt mig.
John: – Jag läste handel och ekonomi på gymnasiet och var taggad på att plugga vidare, men hade sedan några år då jag var ute och reste och tog ströjobb om vartannat. Det var roliga år, men till slut var det dags att göra något ordentligt. Fast jag kände inte för att plugga i 4-5 år… Min sambo tipsade mig om att jobba med solceller, så jag sökte jobb och gjorde några hundår på ett annat företag med dålig lön och hårda förhållanden. Men jag lärde mig, och nu är jag här.
Vad gillar ni med jobbet som solcellsmontör?
Martin: – Det är kul att veta att man bidrar till mer förnybar el, för det behövs. Det här jobbet är bra samhällsnytta.
John: – Jag håller med, man gör nåt gott, liksom! För varje villatak vi sätter solceller på gör vi något för klimatet samtidigt som kunden får bättre ekonomi. Sen är det förstås bra betalt också, och bra arbetsförhållanden.
Martin: – I snitt jobbar vi med en privatvilla i 3-4 dagar. Det innebär att vi träffar mycket folk på ett år, många olika människor, och det är roligt. Man kan knyta bra väldigt bra kontakt ibland, prata om gemensamma intressen och så, det gillar jag.
Hur är det att jobba utomhus året runt, och på hög höjd?
Martin: – Vi har vädrets makter att förhålla oss till, så är det, men själv trivs jag bättre ute än inne.
John: – Nu har vi de goa, fina månaderna och då är man glad. Kom tillbaka i december när det regnar och vi står och hackar tänder… det är klart det är annorlunda då. Men har du bara en arbetsgivare som inte snålar med kläderna så går det bra. Med dubbla regnjackor och torra handskar är det inga problem.
Martin: – Går vinden upp till 12–13 sekundmeter bryter vi arbetet, och har det regnat innan så att det är halt på taket kan 7–8 räcka för att det ska vara farligt. Men när det blåser är det oftast våra chefer som ringer och beordrar oss att gå ner, dom är hårdare än vi!
Vad är viktigast för att ni ska trivas på det företag ni jobbar?
Martin: – Att du kan ha en öppen dialog med alla, en rak och ärlig kommunikation oavsett om du är chef eller vad du jobbar med. Så är det här på Skånska Energilösningar: alla är på samma plan, alla är kompisar med alla.
John: – Att ha en chef som inte bara är en slipsnisse utan vet vad det praktiska jobbet handlar om. Som vet hur det är att jobba ute när det regnar, som förstår varför vi behöver ett visst nytt verktyg. En chef som ger dig förtroende. Och det har vi verkligen här.
Med tanke på den stora bristen på solcellsmontörer, känner ni er eftertraktade på arbetsmarknaden?
Martin: – Ja, det gör vi faktiskt. Jag är definitivt inte orolig för att bli arbetslös. Jag kommer att jobba med det här i många år än, det är jag säker på.
John: – Det händer inte så sällan att andra bolag ringer och erbjuder jobb, men vi trivs båda bra här. Bra pröjs, bra arbetsförhållanden, bra chefer och roliga kollegor – varför ska du byta då?