Ny undersökning: Stort intresse bland unga skåningar att leva cirkulärt
Hem CIRKULÄR EKONOMI Stort intresse bland unga skåningar att leva cirkulärt

Stort intresse bland unga skåningar att leva cirkulärt

Publicerat av: Redaktionen

Att dela redskap, nyttja en bilpool och köpa mat med kort datum är trender i tiden.

Framför allt är det unga skåningar som har anammat en cirkulär livsstil.

Det visar en ny undersökning med 1500 personer i storstadsregionerna som HSB låtit göra.
Unga vuxna (18-29 år) i storstadsregionerna har ett mycket större intresse av att dela saker än befolkningen i övrigt och även av att köpa/sälja eller byta begagnade saker. Högst på listan av det som man är mest intresserad av att dela i Unga står redskap, gym och solceller.

Saker man vill dela i Skåne alla unga
1. Redskap/maskiner/verktyg 32% 27%
2. Gym 31% 71%
3. Solceller 29% 37%
4. Laddstolpar för laddning av elfordon 28% 38%
5. Pool 23% 59%
6. Bastu 20% 52%
7. Kontor nära hemmet/i fastigheten 16% 31%
9. Odlingslott/rabatt/växthus 16% 62%
10. Prenumeration av dagstidning 15% 19%
11. Husdjur 11% 10%

Var tredje ung vuxen i Skåne (34%) kan tänka sig dela tvätt i samma tvättmaskin (om man använder tvättpåse). Motsvarande siffra för skåningar i allmänhet är 21 procent. Fyra av tio skåningar (40%) kan tänka sig dela mat med kort datum med sina grannar för att minska matsvinnet.

Ny undersökning: Stort intresse bland unga skåningar att leva cirkulärt

62 procent av unga skåningar vill dela en odlingslott och växter står högt i kurs på begagnatmarknaden

– Intresset av att leva cirkulärt ökar i hela befolkningen, men det är särskilt tydligt bland unga. Att dela saker minskar belastningen på miljön och sparar pengar, men delningsekonomi kan också på ett väldigt fint sätt bidra till gemenskap och social hållbarhet och förenkla vardagen, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Det som de allra flesta helst vill köpa/sälja/byta på loppis är böcker, möbler och husgeråd. Även här sticker de ungas intresse ut, men även kvinnor har ett stort intresse.

Skåne: Fem-i-topp: detta vill man byta/köpa/sälja till sina grannar t ex på en loppis
1. Böcker – alla 72%, kvinnor 78%, unga 93%
2. Möbler/inredning – alla 72%, kvinnor 79%, unga 83%
3. Porslin/glas/husgeråd – alla 63%, kvinnor 72%, unga 75%
4. Växter/skott/frön – alla 69%, kvinnor 76%, unga 74%
5. Elektronik – alla 65%, kvinnor 67%, unga 62%

Ett exempel i Malmö: Secondhandbutik gav 100 000 kronor till Barncancerfonden
Idén som väninnorna Eva Jonsson och Angela Fonsmar kläckte för tre år sedan har blivit en succé. Secondhandbutiken i en av källarlokalerna i HSB brf Kroksbäck är välbesökt och omtyckt av de boende. Förutom att många kommer hit för att lämna saker de inte längre har användning för, eller handla något de behöver, har butiken dessutom blivit en samlingsplats för de boende. Och alla inkomster går till Barncancerfonden.

– Många kommer ner, köper något litet eller lämnar in en pryl eller ett plagg. Men istället för att skynda härifrån, sätter de sig och pratar med oss eller någon av de andra besökarna, säger Angela Fonsmar.

I föreningen delar man lokaler för olika ändamål. Det finns exempelvis en föreningslokal, kontor, gymnastiksal och snickarlokal.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>