Schneider Electric vill underlätta för svenska hushåll att få bättre energikoll – lanserar Wiser™ Energikoll
Hem Schneider Electric Schneider Electric vill nu underlätta för svenska hushåll att få bättre energikoll – lanserar Wiser Energikoll

Schneider Electric vill nu underlätta för svenska hushåll att få bättre energikoll – lanserar Wiser Energikoll

Publicerat av: Redaktionen

Vintern och risken för ett nytt år med stigande elräkningar rycker allt närmare.

I tider av fluktuerande elpriser är det fördelaktigt att få en överblick över sitt hems energianvändning och ta till energibesparande åtgärder för att kunna hålla energikostnaderna nere.

Detta gäller inte minst i elområde tre och fyra – exempelvis områden kring Stockholm och Malmö – som har varit särskilt utsatta.

Därför har Schneider Electric under hösten lanserat Wiser Energikoll – en paketerad lösning innehållande en Wiser energisensor och Wiser gateway – för att underlätta för svenska hushåll att få bättre energikoll. I appen Wiser by SE kan användaren se vad i hemmet som konsumerar el och få personliga energibesparande råd och tips hur hushållet kan sänka sin energianvändning och kostnader.

Syftet bakom lanseringen av den paketerade lösningen är att förenkla för installatörer och hushåll att köpa ett komplett paket. Lösningen, bestående av en energisensor och en ny funktion i Wiser by SE-appen kallad Energicentret, har funnits tillgänglig i Sverige sedan 2023. I Norge, där motsvarande lösning funnits längre, har man kunnat uppmäta att 71 procent av användarna lyckades sänka sin elförbrukning under en femårsperiod med hjälp av råden i appen.

Produkterna i paketet Wiser Energikoll tillsammans med Energicentret i Wiser by SE-appen ger en smidig överblick över hemmets energikonsumtion. Genom smarta algoritmer och den installerade energisensorn, så kallad PowerTag, kan hemmets energianvändning analyseras på en helt ny nivå. Elanvändningen kan brytas ner på timnivå, konsumtionen (kWh) övervakas i realtid och med hjälp av AI agerar appen Wiser by SE som en personlig rådgivare med förslag på energibesparande åtgärder.

Plattformen som ligger till grund för Wisers Energicenter har under flera år redan testats i Norge. Under en femårsperiod fick konsumenter, som installerat lösningen, proaktiva råd och en bättre överblick. Hela 71 procent lyckades sänka sin elförbrukning med hjälp av råden i appen.

– Med den paketerade lösningen Wiser Energikoll vill vi underlätta för installatörer och konsumenter att köpa en paketlösning som underlättar för hushållen att få energikoll och tips på konkreta åtgärder för att sänka sin energianvändning och på så sätt även elkostnad. Med vår lösning vill vi erbjuda svenska hushåll att dra nytta av denna teknik för att ge dem insikter som hjälper dem att sänka sin elkonsumtion och därmed även kostnaden, säger Mikael Dennbo, ny produktchef för Wiser på Schneider Electric.

Möjligheterna med den paketerade lösningen Wiser Energikoll och funktionen Energicenter i Wiser by SE-appen:
  • Timprisstyrning: Med Wisers integration till Nord Pools timpriser, så kallade spotpriser, kan användaren följa elpriset på dagsnivå och välja att styra användningen av sätta på vissa energiintensiva apparater till tillfällen när elpriserna är lägre. För att få ut den riktiga nyttan av detta krävs att man har valt timprisavtal via sin elleverantör.
  • Schneider Electric vill underlätta för svenska hushåll att få bättre energikoll – lanserar Wiser™ EnergikollMinska eventuella effektavgifter: Allt fler elnätsbolag inför effektavgifter. Senast 2027 kommer alla elnätsbolag ha infört detta, vilket innebär att hushållen utöver att betala för elanvändning och huvudsäkringens storlek också behöver betala för sina högsta effekttoppar. Med Wiser Energicenter kan man redan nu få information om energianvändningen av energiintensiva apparater och därmed undvika att använda dessa apparater nära valda effekttoppar.
Komplettera med andra smarta funktioner från Wiser-systemet
  • Effektivisera uppvärmningen: Komplettera värmesystemet med Wisers uppkopplade termostater och styr temperaturen baserad på tidpunkt och preferenser.
  • Optimera elbilsladdningen: Genom att kombinera Wiser Energicenter och hemmaladdaren EVlink Home Smart kan laddningen övervakas, schemaläggas och därmed dra nytta av tider med lägre elpriser – eller under perioder med lägre effektbelastning i hemmet. För att få ut den riktiga nyttan av detta krävs att man har valt timprisavtal via sin elleverantör.

 

Energisensorn i Wiser Energikoll-paketet ska installeras av behörig elektriker.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>