Wayout vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt
Hem CIRKULÄR EKONOMI Wayout vinner årets hållbarhetspriset 100% Cirkulärt

Wayout vinner årets hållbarhetspriset 100% Cirkulärt

Publicerat av: Redaktionen

Green-techbolaget Wayout vinner innovationspriset för sina vattensystem när White Guide och samarbetspartners presenterar idag årets vinnare av hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt.

Priset omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen i restaurangbranschen.

Wayout vinner priset för sin innovation, som med sina vattensystem gör perfekt dricksvatten av otjänligt vatten och begränsar transporteringen av glas- och plastflaskor.

Innovationen siktar in sig på en av dagens – och framtidens – största globala utmaningar: Rent vatten. Genom att med hjälp av solceller rena lokalt vatten, kan transporter kapas och förpackningssvinn elimineras. I stora delar av världen är lösningen redan av livsavgörande betydelse som lokal källa till säkert dricksvatten, men även i Sverige erbjuder systemet ett resilient och kommersiellt alternativ för lokal dricksvattenförsörjning. Kriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

– Vi är mycket glada och stolta över att vi vunnit ett prestigefyllt hållbarhetspris för vår innovation. Det är ett kvitto på att det vi gör är viktigt säger Martin Renck, grundare och chefsstrateg på Wayout International.

De tre vinnarna utsågs under en prisceremoni i Stockholm igår tillsammans med pristagare, jurymedlemmar, rådgivare, experter och samarbetspartners engagerade i hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Pristagarna kommer att få ta del av kommunikation och innovationsstöd för att vidareutveckla sina idéer under våren 2023.

Juryn som utser vinnarna består av hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi och gastronomi. Per Styregård – juryns ordförande, skribent på White Guide, DI Weekend och ICON. Jessica Engelbrecht – strateg på Stockholm Gas. Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional. Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert. Sofia B Olsson – kock & operations manager Restaurang Vrå, ordförande Framtidens Krogkultur, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018. Johan Gottberg– hållbarhetskonsult, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt. Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation. Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat. Anna Henning Moberg– ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation, Jesper Örtengren – ansvarig för utvecklingsfrågor F&B Vasakronan.

Wayout vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt

Vinnare i 100% Cirkulärt 2022: Martin Renck, Wayout International, Margareta Hoas & Elin Hoas, Lilla Bjers och Emil Bertilsson, Skoogs Krog & Logi

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare med ett innovationsprogram för restaurangbranschen i samarbete med Electrolux Professional, Martin & Servera, Vasakronan och representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, Restaurangakademien, RISE och Sveaskog.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>