Applikationen som ska göra byggbranschen mer klimatsmart
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Applikationen som ska göra byggbranschen mer klimatsmart

Applikationen som ska göra byggbranschen mer klimatsmart

Publicerat av: Redaktionen

Det råder informationsbrist inom byggbranschen, något som orsakar stora förluster för fastighetsägare och står för en tredjedel av Sveriges avfall samt en femtedel av hela landets årliga koldioxidutsläpp.

Applikationen som ska göra byggbranschen mer klimatsmart

Bolaget Higate vill göra byggbranschen klimatsmart genom att erbjuda möjligheten till ett mer cirkulärt byggande. Resultatet blev applikationen Palats.

Palats inventerar och digitaliserar fastigheter så att material, möbler och inventarier får en digital ”tvilling” och därmed kan spåras och hanteras direkt i mobilen eller datorn. Detta innebär att det är möjligt att se vad som redan finns när det är dags att bygga om, bygga nytt eller riva. Applikationen visar även materialets påverkan på ekonomin och klimatet, vilket möjliggör att byggarbetsplatser kan säkerställa att livslängden hos material, möbler och inventarier maximeras.

Det är med applikationen Palats som Higate tävlade i Bygg bättre, en tävling där Venture Cup tillsammans med Ekocentrum sökte efter idéer som bidrar till en mer hållbar byggbransch. Juryn var mycket imponerade över idén och har nu utsett Higate till vinnare av Bygg bättre med motiveringen:

”Bygg- och fastighetsbranschen står idag inför ett vägskäl. För att bli en del av lösningen för ett mer cirkulärt samhälle behövs förändring och nytänkande på många plan. Ett första steg är information om vilka resurser som finns att tillgå. Denna information är nödvändig för att sedan, när lokaler och byggnader behöver förändras, resurserna ska kunna användas på nytt. Higate har med sitt verktyg Palats utvecklat en digital plattform där man enkelt kan inventera och digitalisera sitt material och sina inventarier. Vi anser att Higate är en värdig vinnare eftersom denna typ av verktyg är en nödvändig grund för att återbruk i större skala ska komma till stånd.”

Henrik Olausson, en av medlemmarna i Higate, blev positivt överraskad av vinsten.

”Det känns fantastiskt roligt för det är en jättebra tävling. Vi är ju i ett uppstartsskede nu så det är otroligt viktigt med all publicitet vi kan få så att vi verkligen kommer ut med vår produkt på marknaden. Så tävlingar som bygg bättre är väldigt värdefulla.” säger Henrik Olausson.

Planen framöver är att Higate nu ska lansera ett pilotprojekt med flera aktörer.

”Det ska bli riktigt spännande att se Palats hjälpa våra användare att ställa om till cirkulär materialanvändning och se hur stora klimatbesparingar de lyckas åstadkomma.” berättar Henrik Olausson

Som vinnare i Bygg bättre får Higate möjligheten att synas på Ekocentrums utställning under deras invigning senare i vår.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>