Inledningen på april har kantats av typiskt vårväder med vind, hagel och snö som emellanåt varvats med sol.
Även om många väntar på den riktiga vårvärmen så har kylan och vinden bidragit till att elpriserna håller sig nere.
För första gången i år har vi också sett negativa elpriser i hela landet.
Snittpriset på el sjönk under mars och har fortsatt hålla sig kvar på samma nivåer även under inledningen av april, som det förutspåddes i Kundkrafts senaste elprisprognos. Anledningen till att elpriset håller sig nere är mycket med anledning av vädret. Precis som i mars har det i början på april varit blåsigt med många djupa lågtryck som lett till starka vindar. Detta har i sin tur bidragit till gynnsamma förhållanden för vindkraften.
Negativa elpriser
Tack vare de djupa lågtrycken och vinden var elpriset efter påskhelgen negativt i hela landet. Det vill säga att konsumenter egentligen skulle fått betalt för sin el med rätt sorts avtal.
– Trots att de flesta konsumenter har rörligt avtal där månadspriset avgör det totala snittpriset, så bidrar de låga priserna just nu till att elpriset för april förmodligen kommer hålla sig lågt, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft
Vårvärmen kommer
Från nästa vecka väntas ett högtryck svepa in över Sverige, vilket kan ge varma temperaturer uppemot 15-20 grader i stora delar av landet. Meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.se berättar att de högsta temperaturerna troligen kommer i månadsskiftet april-maj. Förutom att blir varmt kommer det även vara mycket torrt i naturen, säger Mikael Sjöstrand.
– I samband med den väntade värmen kommer mest troligt elkonsumtionen att minska i landet. Detta kan påverkar i sin tur även elpriset och kan leda till att priset håller sig på samma nivåer även in i maj, säger Kajsa Sundqvist.
Fortsatt stora variationer i pris
De sjunkande elpriserna är ett välkommet avbrott efter en period av förhållandevis höga elpriser, speciellt i söder där priserna åter har varit mångfalt högre än i norr, säger Sharon Lavie, sparekonom på Kundkraft.
– Sydvästlänken som var beräknad att startas i drift den sista mars har åter skjutits upp på framtiden. Denna gång till augusti, ett besked som skjutit fram sedan 2015 och som många börjar ta med en nypa salt. Sydvästlänken ska öka kapaciteten av el i södra Sverige och kan bidra till lägre elpriser. Men med tanke på de upprepade förseningarna är driftstarten inget jag tycker att hushållen ska räkna med i nuläget. De hushåll med mindre marginaler och som drabbats av de högsta elpriserna kan med fördel se över sina avtal och fundera på om ett fast pris kan passa dem bättre än ett rörligt för att på så sätt undvika fakturor som kan bli tusentals kronor dyrare från en månad till en annan.