Fortsatt topplacering för Sverige i korruptionsindex – men resultatet säger inte allt
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Fortsatt topplacering för Sverige i korruptionsindex – men resultatet säger inte allt

Fortsatt topplacering för Sverige i korruptionsindex – men resultatet säger inte allt

Publicerat av: Redaktionen

Sverige får samma poäng som vid föregående års mätning och placerar sig på en fjärdeplats i Transparency Internationals årliga korruptionsperceptionsindex.

– Sverige håller sig alltjämt bland topplaceringarna och är ett land som ur ett internationellt perspektiv har en låg grad av korruption.

Samtidigt finns en inte försumbar svensk korruptionsproblematik som yttrar sig i olika former av vänskapskorruption, svågerpolitik och nepotism snarare än mutor, säger Institutet Mot Mutors (IMM) generalsekreterare Natali Engstam Phalén.

– Den relativt låga grad av korruption i Sverige innebär inte att svenska aktörer för den sakens skull är förskonade från korruptionsrisker. Sverige placerar sig visserligen på topplats i indexet, men har två företag på topplistan för utdömda böter för korruptionsöverträdelser vilket tydligt visar att en topplacering inte är att likställa med frihet från korruptionsrisker, fortsätter Natali Engstam Phalén.

Fortsatt topplacering för Sverige i korruptionsindex – men resultatet säger inte allt

Transparency Internationals korruptionsperceptionsindex är en av de mer vedertagna mätningarna av korruptionsnivån världen över. Indexet mäter upplevd korruption inom offentlig sektor i 180 länder.

Länderna tilldelas en poäng mellan 0 till 100, där en högre poäng indikerar en lägre nivå av korruption i landet. Två tredjedelar av världens länder får en poäng understigandes 50.

– Korruption är ett världstäckande problem och ett direkt hot mot hela hållbarhetsagendan. Indexets resultat visar på de stora utmaningar som finns världen över med korruption och vikten av att i större utsträckning prioritera antikorruptionsarbetet, säger Natali Engstam Phalén.

Du kan läsa det senaste korruptionsperceptionsindexet på Transparency Internationals hemsida här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>