Hållbara drivkrafter i fler områden än tidigare: Klimatkris och privatekonomi driver hållbart konsumentbeteende
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Klimatkris och privatekonomi driver hållbart konsumentbeteende

Klimatkris och privatekonomi driver hållbart konsumentbeteende

Publicerat av: Redaktionen

Second hand-försäljning av kläder får mycket plats i media. Enligt Svensk Handel ökar försäljningen tre gånger snabbare än marknaden i övrigt och Generation Z är en stor drivkraft i utvecklingen.

Att köpa begagnade bilar, båtar och hus är för oss en självklarhet, och det finns en struktur av mekaniker, reparatörer och plattformar som möjliggör detta.

Men vi behöver också ta hand om våra andra ägodelar, reparera och dela resurser med varandra. Logistik och konsumentanpassade tjänster är en nyckel.

En undersökning av tech- och logistikföretaget Wanda visar att allt fler överväger cirkulära tjänster som ett sätt att förbättra sin ekonomiska situation. Bland de tillfrågade uppger hälften att de aktivt överväger detta. Framför allt småbarnsfamiljer, yngre personer och kvinnor visar sig vara mest positiva till cirkulära tjänster. Det är tydligt att andrahandsmarknaden och reparationer är populära sätt att dra ner på utgifter och samtidigt minska den negativa påverkan på miljön. Dessa åtgärder är extra poppis:

1. Köp och försäljning av begagnade varor 


Hela 57 procent överväger det för förbättrad privatekonomi. För småbarnsfamiljer är siffran ännu högre, där 67 procent har övervägt att köpa och sälja begagnat som en del i att se över sin ekonomi.

2. Reparation

Också en framträdande hållbar åtgärd för att förbättra den ekonomiska situationen. Produkter av hög kvalitet har ofta ett långt livslängd och går i stor utsträckning att reparera. Hela 36 procent av de tillfrågade överväger att reparera befintliga föremål för att spara pengar. Kvalitet har dessutom ett högt andrahandsvärde, vilket gör det till en förmånlig investering på lång sikt.

3. Minskad konsumtion

Ett naturligt steg för att förbättra sin privatekonomi. Hela 75 procent av de tillfrågade uppger att de överväger att minska sin konsumtion som en del av sitt ekonomiska förbättringsarbete. Kvinnor visar sig vara särskilt benägna att förändra sina konsumtionsvanor för att gynna sin privatekonomi, där hela 4 av 5 kvinnor har övervägt denna åtgärd.

Hållbara drivkrafter i fler områden än tidigare: Klimatkris och privatekonomi driver hållbart konsumentbeteende

Vi behöver se andrahandsvärdet i alla våra ägodelar, bättre logistik underlättar hållbara val.

Både miljö och ekonomi driver konsumenter till en hållbarare konsumtion. Det är en marknad med stor potential. Klimatkrisen startade en rörelse och människor omvärderar sina konsumtionsvanor och letar efter hållbara och ekonomiska alternativ. Resultaten från Cirkulärrapporten pekar på att köp och försäljning av begagnade varor samt minskad konsumtion dominerar bland de åtgärder som övervägs för att använda cirkulära tjänster för förbättrad ekonomi. Lyckligt nog är det bättre för både miljö och plånbok.

Så genomfördes undersökningen

‍‍Undersökningen är genomförd av YouGov på vägnar av Global Storage Solutions, på uppdrag Wanda och Circular Norway. Undersökningen gjordes under perioden 24-28 maj 2023. 1011 personer över hela Sverige svarade på enkäten.

Wanda har för avsikt att publicera Cirkulärrapporten på halvårsbasis, där den senaste statistiken om svenskars konsumtionsbeteende och trender på den cirkulära marknaden redovisas. Genom att bidra med transparens och delad kunskap kring cirkulär konsumtion samt att stötta den växande cirkulära ekonomin, har Wanda ambitionen att förbättra människors liv i städer genom att möjliggöra bättre, enklare och mer hållbara val i vardagen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>