Försäljningen av Fairtrade-märkt ökade under pandemin
Hem POLITIK Försäljningen av Fairtrade-märkt ökade under pandemin

Försäljningen av Fairtrade-märkt ökade under pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarnas inköp av Fairtrade-märkta varor ökade med cirka 11 procent under 2020, trots coronapandemin. Totalt uppgick försäljningen till närmare fem miljarder kronor.


– I en tid då fattigdomen i världen ökar är det extra glädjande att svenska konsumenter, genom aktiva val, fortsätter att göra skillnad för odlare och anställda, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige.

Under 2020 ökade bland annat försäljningen av Fairtrade-märkt godis, choklad och glass. Exempelvis ökade försäljningen av Fairtrade-märkta chokladkakor med 19 procent.

– Nu hoppas vi att den trenden håller i sig. Under våren har priset på kakao rasat i Elfenbenskusten, vilket ökar risken för ekonomisk utsatthet och barnarbete. Men med Fairtrade får odlarna en bättre betalning och en tryggare familjeförsörjning, säger Cecilia Ceder.

En annan produktkategori som ökat är rosor. I dag är drygt 6 av 10 rosor som säljs i Sverige Fairtrade-märkta, att jämföra med varannan ros 2019. Rosorna kommer framför allt från Kenya och Etiopien där coronapandemin slagit hårt mot blomindustrin. Tusentals blomanställda förlorade sina arbeten under förra året. Att Fairtrade-rosor vinner mark beror främst på att allt fler butiker gått över till att enbart sälja hållbart odlade rosor. Sedan 2019 satsar Axfood-koncernen, precis som Lidl, på 100 procent Fairtrade-märkta rosor i sina tre butikskedjor. Nordens största växthuskedja Plantagen har valt samma väg.

– Genom att konvertera hela utbudet av rosor till Fairtrade har dessa aktörer bidragit till att göra stor skillnad för anställda på blomsterplantager i Östafrika. Framöver hoppas vi även få se fler Fairtrade-märkta blommor hos floristerna, säger Cecilia Ceder.

En produkt som däremot tappade i försäljning förra året var kaffe. Hotell, restauranger och caféer minskade sina inköp till följd av förändrade konsumtionsmönster under pandemin.

Fairtrade-märkta bananer har också tappat mark. Nu är var nionde banan Fairtrade-märkt, att jämföra med var sjätte banan år 2019. Minskningen beror bland annat på att vissa butiker valt att endast tillhandahålla ekologiska bananer. Bananer som både är ekologiska och Fairtrade-märkta har då fått stå tillbaka. Under 2020 var 94 procent av de Fairtrade-märkta bananerna även ekologiska.

– Det unika med Fairtrade är att odlarna får en bättre betalning genom Fairtrades garanterade minimipris och en Fairtrade-premie, som de själva väljer hur de vill investera. Genom att köpa in större mängder Fairtrade-märkta bananer kan dagligvaruhandeln spela en viktig roll i att främja ekonomisk och social hållbarhet, säger Cecilia Ceder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>