Nytt initiativ: Storföretag och offentlig verksamhet går samman för hållbar it
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Nytt initiativ: Storföretag och offentlig verksamhet går samman för hållbar it

Nytt initiativ: Storföretag och offentlig verksamhet går samman för hållbar it

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen i samhället ökar och gör att frågor om avfall, klimatpåverkan och förhållanden vid produktion av it-utrustning blir alltmer angelägna. 

Nu går en grupp nordiska storföretag och offentliga verksamheter samman i ASF Leadership for Change för att genom sina it-inköp snabba på en hållbar utveckling. 

Bakom kraftsamlingen står H&M, Ikea, Systembolaget, Tetra Pak, Ericsson, Vattenfall, Malmö stad, Uppsala stad och Adda Inköpscentral, tillsammans med initiativtagaren Atea.

– Vi som it-köpare behöver göra mer. När vi nu går ihop och gör hållbarhetsaspekterna vägledande i våra inköpsbeslut skapar vi en marknad för hållbara lösningar och skyndar på utvecklingen, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

It-utrustning är idag beroende av en lång rad kritiska råvaror, framför allt metaller. Trots det tas mindre än en femtedel av all uttjänad elektronisk utrustning tillvara för återvinning, vilket innebär ett ohållbart tryck på naturresurser. Samtidigt vållar utvinningen, som ofta sker i politiskt instabila länder, konflikter som utsätter människor för stort lidande. ASF Leadership for Change vill bidra till en it-industri som bidrar till att nå målen i Parisavtalet, värnar mänskliga rättigheter och har hållbara materialflöden.

– Vi som står bakom initiativet köper tillsammans it-utrustning för omkring två miljarder kronor varje år. Det ger oss en stor möjlighet att kunna bidra till en hållbar utveckling genom de val vi gör, och tack vare ASF Leadership for Change kan vi göra det tillsammans, säger Peter Nohrstedt, hållbarhetschef på Adda Inköpscentral.

ASF Leadership för Change bygger på gemensamma principer för hållbara it-inköp och en nära dialog mellan medlemmarna och industrin. Ambitionen är att identifiera effektiva metoder som kan användas av fler och därigenom få större effekt. Initiativtagarna hoppas nu att fler företag, organisationer och myndigheter ska ansluta sig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>