UNDP lanserar ’Ocean Innovation Challenge’
Hem MILJÖ UNDP lanserar ’Ocean Innovation Challenge’

UNDP lanserar ’Ocean Innovation Challenge’

Publicerat av: Redaktionen

Nu ökar takten i arbetet för att öka skydda av haven och havsmiljöer, särskilt sedan den stora havskonferensen – Ocean Conference – som gick av stapeln i New York år 2017.

Men trots detta är fortfarande många av delmålen under det 14:e globala målet – Hav och marina resurser (Mål 14) – långt ifrån att uppnås.

Överfiske, föroreningar samt klimatförändringarnas effekter på ekosystem och rev är bara en del av de enorma utmaningar som tillsammans utgör stora hot mot haven.

UNDP lanserar ’Ocean Innovation Challenge’

UNDP lanserar Oceans Innovation Challenge tillsammans med Sida

I syfte att påskynda framstegen inom Mål 14 och finna nya sätt att rädda haven lanserar nu UNDP i samarbete med Sida tävlingen ’Ocean Innovation Challenge’ (OIC). OIC efterlyser innovationer som går att överföra och återskapa på nya platser och som är möjliga att skala upp. Vinnare beviljas bidrag på upp till $250.000 i syfte att göra sina innovationer till verklighet.

Den finns ett brådskande behov av att hantera föroreningar i haven, särskilt från plast, vilket är varför den första av flera planerade tävlingar fokuserar på det första delmålet för haven – att minska havsföroreningar.

”I en tid då världens hav hotas kommer UNDP:s ’Ocean Innovation Challenge’ förhoppningsvis att kasta ljus på nya innovativa och kreativa strategier som kan främja restaurering och skydd av våra havs- och kustområden,” säger Achim Steiner, UNDP:s högste chef.

”Att stödja den blå ekonomin på det här sättet kommer att hjälpa oss att uppnå Mål 14, samtidigt som vi stimulerar ekonomisk utveckling och bidrar till att minska fattigdom och ojämlikhet.”, fortsätter Achim Steiner.

”2020 kommer att vara ett kritiskt år för att säkerställa havens framtid och välbefinnande. Den stora FN-konferensen, UN Oceans Conference, som kommer att hållas 2-6 juni i år i Lissabon är särskild viktig för att stödja genomförandet av Mål 14, säger Peter Thomson, FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för havsfrågor.

”För att uppnå Mål 14 måste vi bryta ny mark med innovativ teknik, policy, regelverk och finansiella instrument. I detta avseende är den nya UNDP ’Ocean Innovation Challenge’ ett mycket välkommet tillskott till det växande antalet inkubatorer och acceleratorer inom detta område. ”

För mer information om ’Ocean Innovation Challenge’ och för att lämna in ett bidrag, gå till www.oceaninnovationchallenge.org

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>