Ramirent lanserar uppkopplad byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatser
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Ramirent lanserar ett system med byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatser

Ramirent lanserar ett system med byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatser

Publicerat av: Redaktionen

30–40 procent av energiförbrukningen under uppförandet av en byggnad, går åt till att torka ut byggarbetsplatsen och betongen.

Nu lanserar Ramirent ett system med uppkopplad byggvärme, som gör att mer än 30 procent av den energin kan sparas.

Systemet gör det även möjligt att följa uttorkningen av betongen och samtidigt kunna påverka den.

– Det uppkopplade systemet gör att man inte bara kan bygga miljöanpassade hus, utan också göra det på ett mer miljösmart sätt, säger Johnas Tybring, Produktchef Power & Heating på Ramirent.

Den uppkopplade byggvärmen, som Elbjörn utvecklat med stöd av bland andra Ramirent, reglerar värmen automatiskt, men kan också följas upp och fjärrstyras. Fläktarna har sensorer som känner av temperatur, luftfuktighet och om luftfiltren behöver bytas ut. Informationen skickas till ett centralt datasystem som i sin tur styr och justerar värmeeffekt och fläkthastighet. Externa fuktsensorer monteras i betong och träkonstruktion och följer upp torkprocessen. Systemet kan också anpassa temperatur och luftflöde i respektive del av konstruktionen, för att säkerställa optimal torkning med minsta möjliga energiförbrukning.

– Systemet är det mest kompletta i sitt slag, och det enda som reglerar värmetillförsel och luftflöde helt automatiskt i både värmeväxlare och fläktar. Samtidigt ger det möjlighet till uppföljning och justering på distans, säger Johnas Tybring.

Ramirent lanserar uppkopplad byggvärme för miljösmarta byggarbetsplatserAutomationen gör det även möjligt att schemalägga olika temperaturer till olika enheter och tider på dygnet, för att optimera processen.

– Vi kan anpassa temperatur och luftflöde efter hur betongen torkar, sedan sköter systemet sig självt. I framtiden hoppas vi kunna få systemet att själv justera även det. Alla mätpunkter går dessutom att sätta som ett larm, som vi kan agera på, säger Johnas Tybring.

Med ökad erfarenhet och tester av givare, kommer det i framtiden att vara möjligt att prognostisera när betongen är torr. En säkrare torkprocess gör planeringen av det efterföljande arbetet, som t ex golvläggning och målning, enklare. Det i sin tur sparar både arbetstid och pengar.

Även om byggvärme i nuläget ofta drivs miljösmart med fjärrvärme, el eller pellets och där temperaturen kan justeras, nyttjas systemen inte fullt ut. Johnas ser därför en solklar framtid för uppkopplad värme.

– Idag går många värmefläktar på max hela tiden och så öppnar man fönster och dörrar när det blir för varmt, i stället för att sänka effekten. Systemet hjälper våra kunder att vara mer miljösmarta, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>