Det nya klubbhuset som ska uppföras åt Räppe GOIF för en ny utomhusanläggning med fotbollsplaner är kort och gott vackert, men även smart och funktionellt i sitt utförande.
Det blir resultatet när kommunala bolaget Vöfab i Växjö i samarbete med Arkitektbolaget tillsammans formar en ny idrottsplats.
En fredagseftermiddag för jag ett intressant samtal med Johannes Debus hos Arkitektbolaget om grundfilosofierna kring det nya klubbhuset, som är uppfört i modern träbyggnadsteknik. Vi konstaterar båda att vad som är vackert förstås är en subjektiv uppfattning. Men finns det någon motsättning mellan funktionellt, hållbart och vackert?
– Absolut inte, i själva verket måste det ju vara så att det som är vackert i själva verket är hållbart. I det här fallet med klubbhuset tycker jag det är precis så, säger Johannes Debus.
Internationell förebild
Bakgrunden till den nya fotbollsplanen är att kommunen tagit Räppe GOIFs tidigare anläggning i anspråk för det nya sjukhus som ska byggas i Växjö. I samband med det förband sig förstås kommunen via sitt bolag Vöfab att ta fram en ny plats för föreningens verksamhet. I det här fallet ligger också en skola precis intill, som också kommer att ha möjlighet att nyttja fotbollsplan och klubbhus för omklädning.
Det nya klubbhuset har ett generöst takutsprång för möjligheten att sitta under tak. Det är ju allom bekant att det regnar ganska ofta i Sverige, och i synnerhet i Växjö.
Den vackra residens- och universitetsstaden Växjö är ju också känd för sitt nyskapande arbete med att utveckla träbyggnadstekniken till nya höjder. Och den moderna trästaden ”Wälle Broar” är namnet på en ny stadsdel i trä mellan citykärnan och universitetet som lockar massor av besökare, inte minst från intresserade utländska delegationer.
Klimatsmart byggnad
Och inte mindre än två gånger har också Växjö utsetts till Europas Grönaste stad. Och Arkitektbolaget har i allra högsta grad varit delaktiga i den träsatsning som nu genomförs för fullt i Växjö. Och det nya klubbhuset är inget undantag.
– Nej vi har till och med ersatt gipsskivor med träbaserade skivor i plywood invändigt, så byggnaden är en genuin träbyggnad som i princip är klimatoptimerad för låga koldioxidemissoner, säger Johannes Debus.
Men det viktiga är förstås också att byggnaden är funktionell. Och det är den onekligen, och den kombinerar möjligheterna på ett smart sätt. Med generösa sittutrymmen för den som vill njuta av den vackra utsikten överlagunen vid Norra Bergundasjön eller se någon av sina barns fotbollsmatcher utan att bli blöt.
Väl genomtänkt och mångfunktionellt
Och ett modernt klubbhus ska också täcka många olika typer av behov. Det ska förstås finnas generösa omklädningsrum, men också föreningslokal, kiosk och toaletter. Mångfunktionellt handlar om ambitionen att få in ”allt under ett tak”. Det är tänkt att anläggningen ska vara färdig till nästa års fotbollssäsong 2022, och upplägget känns onekligen väl genomtänkt.
– Det sker slentrianmässigt vid åtskilliga offentliga anläggningar såsom fotbollsplaner att de som är involverade glömmer bort betydelsen av att klubblokalen ska vara väl genomtänkt och vacker att se på. För det är verkligen en plats där många samlas – och mötesplatser förtjänar verkligen att vara estetiskt tilltalande, avslutar Johannes Debus.
Av Niclas Svensson