Under det årliga mötet World Economic Forum i Davos kommer Schneider Electric att vara på plats för att diskutera vinsterna med att minska utsläpp från företag och dess leveranskedjor.
Enligt Schneider Electric krävs det en ökad användning av befintlig teknik för att klimatförändringarna inte ska eskalera.
Klimatförändringar, geopolitiska spänningar, svängande energipriser och påtryckningar från intressenter att adressera riskerna har de senaste åren flyttat fram hållbarhet och energi högst upp på företags och politikers agenda.
Detta utgör också grunden till World Economic Forums årliga möte i Davos mellan den 15–19 januari där flera toppchefer från Schneider Electric närvarar.
– Energi står för omkring 80 procent av jordens koldioxidutsläpp, därav blir energiomställningen en central roll för koldioxidreducering. Potentialen hos AI fångar för närvarande allas uppmärksamhet men vi får inte glömma befintliga teknologier som kraftigt kan minska utsläppen här och nu. Framför allt genom förnybar energiproduktion men även genom digitala verktyg och elektrifieringsverktyg, som minskar energiförbrukningen och skapar energieffektiva verksamheter. Det finns ingen tid att vänta på morgondagens lösningar när det finns mycket mer som kan uppnås med det vi redan har idag, säger Peter Herweck, VD på Schneider Electric.
Att den privata sektorn av företag runt om i världen agerar är nyckeln till minskade utsläpp. Företag gör allt fler åtaganden för hållbarhet och koldioxidreducering. Till exempel har fler än 4 200 företag över hela världen satt upp mål för att minska utsläpp som har godkänts av Science Based Targets initiative (SBTi). Dessutom blir kraften av energieffektivitet alltmer framstående. Förra året samarbetade Schneider Electric med International Energy Agency för att sammanstråla regeringar och näringslivsledare under en stor konferens inom ämnet.
I en rapport publicerad av World Economic Forum den 8 januari visar det sig att agerande för att minska energiförbrukningen genom energibesparingar, energieffektivitet och värdeskapande samarbetspartners kan spara upp till två biljoner dollar för världsekonomin och undvika byggandet av ytterligare 3 000 kraftverk, om åtgärder vidtas innan 2030.
Ny forskning som utförts av Schneider Electric visar dessutom att installationer av digitala fastighets- och energihanteringslösningar i befintliga byggnader kan minska deras operativa koldioxidutsläpp kraftigt, med en återbetalningstid på mindre än tre år. Detta belyser den enorma potentialen inom området.
Utmaningar och möjligheter med att hantera Scope 3-utsläpp
Ett annat centralt fokusområde är att hantera de indirekta utsläpp som genereras av företagens ”Scope 3”-utsläpp. Detta kommer bland annat från företagens miljöpåverkan av transporter och kringtjänster som står för den största delen av ett företags koldioxidutsläpp – över 70 procent enligt UN Global Compact.
De globala störningarna i leveranskedjor de senaste åren har bidragit till att driva upp ämnet på företagens agenda. Mer än två tredjedelar av företagsledarna som intervjuades i en rapport av Schneider Electric förra året, i samarbete med Women Action Sustainability (WAS), uppgav att press på regleringar fick dem att inleda planering av koldioxidreducering med partners i deras leveranskedjor. Respondenterna berättade även att de såg en ökad efterfrågan av information om koldioxidreducering från investerare och/eller finansiella enheter.
– Företag som är seriösa med att minska sitt koldioxidutsläpp behöver se bortom sina egna verksamheter och ta itu med hela värdekedjan. De måste dessutom inse att uppmuntra och hjälpa sina leverantörer och kunder att sträva efter större energieffektivitet – genom elektrifiering och digitala teknologier – och renare energiskaffning, är en stor del av svaret, säger Oliver Blum, Executive Vice President of Energy Management på Schneider Electric.