[SPANING] Tre trender kommer att dominera IoT-landskapet under 2025: hållbarhet, säkerhet och integrationen av AI.
IoT-experten Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer på Induo, bjuder på insikter och tips.
En ny era av innovation och möjligheter står för dörren. Med hållbarhet, säkerhet och AI i fokus är IoT redo att revolutionera våra verksamheter och samhällen. Och när vi balanserar innovation med säkerhet kan vi se fram emot en framtid där lösningarna inte bara är tekniskt imponerande utan också praktiskt och ansvarsfullt integrerade i organisationen.
Nedan följer de mest dominerande trenderna under 2025.
#3: Hållbarhet i fokus – från nice till crucial
Hållbarhet är en av de mest framträdande IoT-trenderna idag. Enheter kan samla in och analysera stora mängder data som hjälper oss att optimera energianvändning, minska resursförbrukning och därmed vårt koldioxidavtryck. Tekniken ger inte bara insikter om nuläget utan hjälper också företag att spåra hur väl de lyckas minska sin miljöpåverkan över tid.
För större företag blir hållbarhetsrapportering allt viktigare, och IoT erbjuder nya möjligheter att samla data på ett mer systematiskt sätt. Med smarta sensorer och uppkopplade enheter kan organisationer kontinuerligt övervaka och rapportera sin miljöpåverkan. Detta gör det enklare att möta dagens strikta krav på hållbarhetsinsatser, samt att dokumentera och presentera konkreta resultat för intressenter och myndigheter.
Genom att använda IoT för kontinuerlig optimering kan företag inte bara förbättra sina verksamheter utan också spåra sin miljöpåverkan på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Idag kan smarta lösningar inte bara mäta mängden avfall ett företag genererar utan också med hjälp av AI och kameror analysera hur “rent” det avfallet är.
IoT spelar också en viktig roll i effektivare logistiklösningar, där GPS-spårning och ruttoptimering är centrala verktyg. Dessa lösningar hjälper företag att minimera körsträckor och spara bränsle, vilket inte bara bidrar till minskade utsläpp utan också till bättre lönsamhet. När fordon övervakas i realtid kan företag undvika onödiga omvägar och säkerställa att transporterna sker på det mest effektiva sättet, samtidigt som de möter kraven på ett lägre klimatavtryck.
IoT går från att vara nice-to-have till verkligt central för alla företag som jobbar med hållbarhetsrapportering.
#2: Säkerhet – en utmaning
I takt med att IoT sprider sig ökar också vikten av säkerhet. Antalet cyberattacker mot IoT-system har ökat med så mycket som 400 procent det senaste året, vilket visar att dessa system blir allt mer sårbara. Denna utveckling har resulterat i nya globala säkerhetsstandarder och regler som införts för att skydda både användare och system. I Europa kommer omfattande lagstiftning att gälla från augusti 2025. Dessa nya standarder och regler skickar ett tydligt budskap om att säkerhet måste byggas in i varje enhet och plattform för att skydda användare från potentiella hot och intrång.
Två proffs-tips att hålla koll på:
Post-quantum cryptography (PQC): Denna teknik skyddar mot hot som kan uppstå från kvantdatorer, vilket är relevant eftersom framtida kvantdatorer kan knäcka dagens krypteringsstandarder. Att börja arbetet med PQC nu kan ge företag en tidig start som kan säkerställa att deras IoT-infrastruktur är redo för framtida säkerhetsutmaningar.
Zero Trust: En annan avgörande säkerhetsmetod som blir allt vanligare är “Zero Trust”. Istället för att anta att allt inom ett nätverk är pålitligt, bygger Zero Trust på principen att inget och ingen bör litas på implicit. Varje förfrågan om åtkomst måste verifieras och godkännas, vilket skapar en betydligt säkrare miljö och minimerar risken för attacker.
#1: AI möter IoT – ett kraftfullt partnerskap
En av de fortsatt mest spännande trenderna är självklart AI:s intåg. AI älskar data, och IoT kan generera enorma mängder av det. Genom att kombinera AI och IoT (AIoT) kan vi öka noggrannheten och effektiviteten i analys av data, då en dator lär kunna analysera data 300 miljoner gånger snabbare än en människa.
AI kan stärka säkerheten med bättre analyser och insikter. AI kan också användas för att identifiera säkerhetsluckor eller upptäcka avvikelser i IoT-nätverk i realtid. På så sätt blir AI inte bara en analysmotor för IoT-data utan också ett kraftfullt verktyg för att skydda och säkra IoT-system från hot och sårbarheter.
En spaning är att AI också går bortom säkerhets- och dataanalys – vi ser också allt mer AI direkt inbäddat i IoT-enheter, vilket gör det möjligt för dem att fatta smartare beslut längre ut i nätet. Detta är känt som edge intelligence, vilket resulterar i ökad säkerhet och snabbhet. Att föra AI närmare där data genereras kan göra att IoT-hårdvara kan agera snabbare och med större precision. Detta är särskilt värdefullt inom industriella lösningar, där AI-stödd automation kan driva snabbare och mer exakta beslut direkt på produktionsgolvet.
Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer på Induo
Induo distribuerar hårdvara från välkända varumärken, som används som byggstenar för digitalisering. Kraftfulla byggstenar som frigör företags potential att nå mål snabbare och göra världen till en bättre plats. Framförallt byggstenar som jobbar med olika trådlösa tekniker för digitalisering, som Internet of Things och 5G men även robusta, trådlösa nät för kritisk infrastruktur.