Det norrländska näringslivet visar en otrolig utveckling och det finns en mycket stark framtidstro bland regionens företag och investerare.
LKAB:s investering på 400 miljarder fram till år 2060 för att producera fossilfritt stål är historiskt tillsammans med bland annat SSAB, H2 Green Steel och Northvolts. De planerade investeringarna i regionen uppgår till över 700 miljarder kronor. Hur påverkas fastighetsmarknaden, vilka är investerarna och är det nu Sveriges fastighetsmarknad vänds upp och ner?
Sveriges största industriinvestering någonsin – det gröna stålet, vindkraft och batterier
Northvolt växer sig allt större och skapar på samma gång tusentals nya arbetstillfällen i regionen och investerar 30 miljarder kronor i sin nya fabrik. Intresset för den svenska batteritillverkaren växer sig allt större både ur ett nationellt såväl som internationellt perspektiv och Nortvolt tog nyligen in en order från Volkswagen om motsvarande 120 miljarder kronor.
I Boden investerar företaget H2 Green Steel 25 miljarder kronor på att bygga världens första stålverk för produktion av fossilfritt stål baserat på vätgasteknik som planeras vara färdigställt år 2025 med investerare som Harald Mix (Altor), Cristina Stenbeck och Daniel Ek (Spotify) på ägarlistan. I fabriken förväntas 1 500 personer arbeta och totalt, när även indirekta arbetstillfällen räknats, förväntas storsatsningen ge runt 10 000 jobb.
Det växande intresset och skapandet av nya gröna näringar runtom i det norrländska landskapet mellan skog och fjäll blir allt mer tydligt och tack vare naturtillgångar och med stadigvarande elkapacitet växer intresset för det norrländska näringslivet sig allt starkare.
Blickar vänds mot fastighetsmarknaden
I samband med den positiva utvecklingen inom näringslivet i regionen vänds nu många blickar mot fastighetsmarknaden. Vi noterar att det blir allt mer intressant för investerarna att investera i bostäder och samhällssfastigheter längs de norrländska kuststäderna. Transaktionsvolymen i Norrland har ökat med 59 procent jämfört med förgående år. SBB investerade 1,3 miljarder kronor i Skellefteå så sent som i november i en affär som omfattade 766 hyreslägenheter och 123 vård- och omsorgslägenheter och AE Capital förvärvade i april ett större bostadsbestånd i Skellefteå innehållande 13 bostadsfastigheter. Många fastighetsägare och byggbolag arbetar nu mycket aktivt med att uppvakta de norrländska kommunerna för att kunna förvärva byggrätter för bostäder och kön på flertalet orter är nu lång.
Prisutveckling på bostadsrätter och småhus
På en 12-måndaersbasis har priserna på bostadsrätter i Skellefteå ökat med 22,7 procent och i Luleå med 4,9 procent och prisutvecklingen på småhus ser vi en liknande ökning. Både Umeå och Sundsvall har likaså sett en tvåsiffrig procentuell prisökning. Teserna om den ökande prisutvecklingen är många. Kanske späds prisutvecklingen på till grund av många hemvändare eller barnfamiljer som efterfrågar en större bostad och som har lämnat städerna i samband med Coronapandemin. En stark framtidstro om regionen med förväntan på tusentals nya arbetstillfällen kanske likaså späder på prisutvecklingen.
Många investerare har fått upp ögonen för norra Sverige
En stabil elförsörjning och ett alltmer växandet hållbart näringsliv med nya innovativa lösningar som väcker ett stort intresse världen över, har lett till att många investerare har fått upp ögonen för norra Sverige. Serverhallar, batterifabriker, vindkraft och ett producerande av fossilfritt stål utgör kanske det framtida norrländska guldet.