Bosch gör ett framgångsrikt 2021: Investerar miljarder i klimatneutral teknologi
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Bosch gör ett framgångsrikt 2021: Investerar miljarder euro i klimatneutral teknologi

Bosch gör ett framgångsrikt 2021: Investerar miljarder euro i klimatneutral teknologi

Publicerat av: Redaktionen

Affärsåret 2021: Trots många utmaningar nådde Bosch en betydande tillväxt.

Försäljningsintäkter genererade av teknologi och tjänster förbättrades med 10,1 procent till 78,7 miljarder euro.

Rörelseresultatet (EBIT) ökade till 3,2 miljarder euro. Rörelsemarginalen förbättrades med 4 procent, jämfört med 2,8 procent föregående år.

Bosch gör ett framgångsrikt 2021: Investerar miljarder i klimatneutral teknologiDet framgångsrika resultatet av 2021 stärker företaget när vi nu tar oss an den utmanande miljön under innevarande år, sa Dr. Stefan Hartung, koncernchef för Robert Bosch GmbH, vid presentationen av företagets årssiffror.

En av de stora osäkerheterna är kriget i Ukraina där Bosch tar ansvaret för medarbetarna på allra största allvar.

”Där människor kämpar för att överleva går våra tankar till dem och vi delar deras rädsla”, fortsatte Robert Bosch.

Han tillade att krig inte kan lösa politiska konflikter. Enligt hans uppfattning belyser situationen pressen på beslutsfattare och samhället att bli mindre beroende av fossila bränslen och att kraftfullt fortsätta utvecklingen av nya energikällor. Av denna anledning fortsätter Bosch-gruppen med sina ansträngningar för att mildra den globala uppvärmningen. Hartung meddelande att Bosch kommer att investera tre miljarder euro under tre år i klimatneutral teknik som elektrifiering och vätgas.

Verksamhetsåret 2021: Utveckling per region

Boschkoncernen noterade en ökning av försäljningsintäkter i alla regioner. I Europa uppgick försäljningen till 41,3 miljarder euro, en ökning med 8,9 procent jämfört med föregående år. Justerat för valutaeffekter är det en ökning med 10 procent. I Nordamerika ökade försäljningsintäkterna med 6,5 procent (9,3 procent efter justering för valutakurseffekter) till 11,4 miljarder euro. Försäljningen i Sydamerika uppgick till 1,4 miljarder euro, en ökning med 32 procent, eller 45,1 procent efter justering för valutakurseffekter. I Asien och Stillahavsområdet, inklusive andra regioner, nådde försäljningen 24,5 miljarder euro. Det är en ökning med 13,1 procent eller 11,7 procent efter justering för valutakurseffekter.

Antal anställda ökade med 7 580

Den 31 december 2021 hade Bosch-koncernen 402 614 anställda världen över – 7 580 fler än föregående år. Denna ökning sågs i alla tre regionerna: Europa, Amerika och Asien. Antalet anställda i Tyskland var stabilt på 131 652.

Utsikter för 2022: Hög osäkerhet i en utmanande miljö

Bosch-koncernen ökade sin försäljning med 5,2 procent under första kvartalet.

”Vi fick en solid start 2022. För närvarande räknar vi med att överträffa prognosen för försäljningstillväxten på 6 procent i vår årsredovisning”, säger Dr. Markus Forschner, CFO för Robert Bosch GmbH. ”Men de stora osäkerheterna vi står inför gör att det fortfarande är svårt att ge en mer exakt uppskattning för innevarande år som helhet.”

Mer om Bosch affärsår 2021
  • Bosch investerar nära på 500 miljoner euro i det nya affärsområdet väteelektrolys
  • Beställningar på elektromobilitet överstiger tio miljarder euro för första gången.
  • Stefan Hartung: ”Elektrifiering är den snabbaste vägen till klimatneutralitet.”
  • Dr. Christian Fischer: ”Bosch kommer att investera 300 miljoner euro i värmepumpsbranschen till 2025.”
  • Rolf Najork: ”Uppkopplad energistyrning öppnar dörren för energieffektivitet i fabriker.”
  • Dr. Markus Heyn: ”Bosch är den största leverantören av elektriska drivlinor på vägen.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>