Forsen byggleder när Stockholms stad förtätar en hel stadsdel
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Forsen byggleder när Stadshagen på Kungsholmen förtätar en hel stadsdel

Forsen byggleder när Stadshagen på Kungsholmen förtätar en hel stadsdel

Publicerat av: Redaktionen

Tre detaljplaner, 13 byggherrar, nya gator och en fotbollsplan som ska flyttas – när Stadshagen på Kungsholmen förtätas är det ett av Stockholms största byggprojekt.

 Forsen är samordnande byggledare för anläggningsarbetena vid etapp 1 och svarar även för den gröna projektledningen. 

På Kungsholmen i Stockholm planeras 2 000 nya lägenheter och 1 000 kontorsplatser. Och att förtäta en hel stadsdel görs inte i en handvändning – inte minst om den ligger mitt i en storstad. Det krävs anpassning av hela infrastrukturen: gator, parker, vatten och avlopp.

– Jag kom in redan vid systemhandlingsskedet och nu har vi har börjat bygga efter flera års förberedelser. Tre av byggherrarna har kommit igång och vi på anläggningssidan har frigjort gator så att de kan arbeta, säger Tobias Johanson, byggledare på Forsen.

Den stora utmaningen är storleken och trafiken, som vid de flesta innerstadsprojekt. Men det finns även andra faktorer som kräver en minutiös planering.
– Vi kommer att jobba ovanpå tunnelbanan så det är känslig mark, och det ligger en station i området där en av entréerna måste flyttas. Vi ska också bygga en ledning för dagvatten ut i Karlbergskanalen som rinner längs med byggområdet.

Allt går inte heller att förutse, till exempel har priserna på armering stuckit iväg vilket påverkar kostnaderna för projektet.
– En annan lite udda händelse som påverkar är att vi i början av 2022 fick veta att Stockholm Marathon ska springa rätt igenom bygget i juni. Så det måste vi också planera för.

Niclas Falkenbert, byggprojektledare på Stockholms stad, lyfter fram komplexiteten när flera entreprenader pågår samtidigt.

Forsen byggleder när Stockholms stad förtätar en hel stadsdel

Forsen är samordnande byggledare för anläggningsarbetena.

– Alla ledningsägares anläggningar i området behöver vara i drift när vi bygger ut och det har varit många frågor i startskedet från entreprenörerna. Här har Forsen har gjort ett bra jobb, allt fixas och tas om hand.

Forsen har även Mathias Antonson, byggledare och Maria Rydell, byggledare med kompetens inom gröna miljöer på plats.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>