Intresset för Norrland och dess nya expansiva företag växer sig allt större och som vi beskrev i tidigare analys har intresset för fastighetsmarknaden har ökat markant.
Med de nya företagen ökar framtidstron i regionen vilket lockar tillbaka utflyttade samtidigt som det attraherar nya invånare till de fyra länens olika kommuner.
Under år 2020 presenterade gruvjätten LKAB Sveriges största industriinvestering någonsin i och med bolagets strategi för en grön omväxling i järntillverkningen. LKAB kommer investera 10 till 20 miljarder kronor per år under kommande 40 åren vilket kommer att tillskapa tusentals nya arbetstillfällen. Under förgående sommar startade även SSAB HYBRIT sin nya pilotanläggning i Luleå i syfte att möjliggöra ett fossilfritt stål, och kommer även investera flera miljarder koronor de kommande åren. I dagarna meddelade Northvolt att de breddar sin ägarkrets med bland annat AP-fonderna och bolaget tillförs ytterligare 23 miljarder i nytt kapital för att kunna öka sin framtida kapacitet och producera batterier för över 1 miljon bilar per år. Detta medför att ytterligare anställda till fabriken kommer att behövas och hoppet går till att locka över arbetare från pappersindustrin samtidigt som trycket på att få till nya bostäder i kommunerna i regionen ökar.
I norra Sverige investeras det även stort i vindkraft och exempel på detta är investeringarna i Europas största vindkraftspark, Markbygden 1101 utanför Piteå, där en rad internationella investerare och producenter närmar sig en total investeringsnivå på cirka 70 miljarder kronor. Ett annat exempel är Åsele kommun i Västerbotten där investeringarna snart är uppe i totalt 10 miljarder kronor.
SBB stärker sin position
Som vi beskrev i den förgående artikeln så tar SBB en allt större position i Norrland och har tagit ett järngrepp om Skellefteå. Bolaget har kommunicerat en vilja av att tillsammans med Skellefteå kommun ta fram byggrätter för att möjliggöra byggandet av 1 500 nya lägenheter i kommunen med en investering om närmare 3 miljarder. AE Capital förvärvade tidigare i april ett större bostadsbestånd i Skellefteå innehållande 13 bostadsfastigheter varav majoriteten återfinnes i centrala Skellefteå. Institutionellt kapital genom Rikshem och Heimstaden har likaså varit aktiva på Luleås bostadsmarknad under de senaste åren.
Den ökande aktiviteten på transaktionsmarknaden i Norrland märks av och det är allt fler rikstäckande aktörer som nu bygger och planerar på att bygga nya bostäder inom regionen. Trots den ökande byggnationen så har Norrland tidigare kantas av en lång period med en låg byggtakt vilket har resulterat till underskott på bostadsmarknaden inom vissa kommuner.
Stora skillnader kommuner emellan
Bostadsbristen i de fyra norrlandslänen frånskiljer sig från kommun till kommun. På flera håll står lediga lägenheter tomma samtidigt som det råder stor brist i andra kommuner. Boden, Kiruna, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå är några av det kommuner som uppger att de har ett underskott på bostadsmarknaden sedan en tid tillbaka. Dessa kommuner utgör också en övervägande del av den framtida tillväxten. För 20 år sedan stod det kommunala bostadsbolaget i Skellefteå med över 1000 tomma lägenheter och var tvungen att riva hundratals lägenheter och 2014 gjorde kommunen en stor försäljning av 1000 lägenheter till Heimstaden. I dag planeras det att byggas flera nya bostäder i Skellefteå än i Umeå som tidigare har varit regionens motor.
Kommer det räcka?
Byggnationen är som starkast i Umeå, Luleå, Kiruna, Skellefteå och Sundsvall och generellt är planer att byggtakten ska öka än mer och den stora frågan är om de nuvarande och planerade byggnationerna kommer kunna möta morgondagens behov av bostäder och service om vi ser till den otroliga investeringstakten inom olika näringar som sker i regionen. De framtida rekryteringarna förväntas medföra tusentals nya invånare till de olika kommunerna och behovet av nya bostäder anses var stort på flera håll och bråttom är det.