Hur du går off grid med solceller och batteri på 6 steg
Hem ENERGI Off grid med solceller och batteri – så gör du i 6 steg

Off grid med solceller och batteri – så gör du i 6 steg

Publicerat av: Redaktionen

[Blogginlägg] Går det att leva utanför elnätet – gå off grid och klara sig på egenproducerad el? Ja, men det kräver en investering. Tobias Andersson, elansvarig på Nordic Solar, förklarar varför och hur.

”Det handlar inte om det går eller inte, utan om det är rätt val för dig. Kopplat till investeringen är det kanske mer ekonomiskt och smartare att lagra och använda sin egen el”.

Vilka är fördelarna med att leva off grid? Finns det några? Ja ibland, vid behov. Även om Sverige har få elavbrott kan backup ge trygghet, anser Tobias Andersson. Genom att investera i solenergi och energilagring kan du ta kontroll över din energiförsörjning och känna dig trygg även vid kortare elavbrott.

”Vi har hög elsäkerhet i Sverige, så off grid är inget måste för de flesta – men en trygghet för vissa,” säger han.

Hur fungerar off grid med solceller – och hur stort batteri behövs?

Hur du går off grid med solceller och batteri på 6 stegFör att gå off grid behövs både elproduktion och lagring. En del av batteriet reserveras alltid för backup.

”Har du till exempel ett 20 kWh-batteri och reserverar 10 procent för backup, kan du driva mindre elförbrukare i ungefär 6 timmar, förklarar Tobias Andersson.

Vad kostar det att gå off grid?

Om du har en hybridväxelriktare som kan kopplas till både solceller och batteri, kostar det ungefär 10–15 000 kr att anpassa din solcellsanläggning för ö-drift.

”Det som driver upp kostnaden är främst ombyggnation av elcentralen eller installation av en backup-central, samt säkerhetsfunktioner som skydd mot överström, kortslutning och jordfel,” säger Tobias Andersson.

6 steg för att gå off grid med solceller och batteri
  1. Lagra din solenergi
    Med solceller producerar du egen el, men det är batteriet som gör det möjligt att lagra energin och använda den till vad du vill, när du behöver den.
  2. Välj rätt batteristorlek
    Vill du bara driva kyl, frys och belysning vid strömavbrott räcker ett mindre batteri. För större elprylar behövs mer kapacitet.
  3. Välj rätt växelriktare
    Du behöver en hybridväxelriktare med backupfunktion. Nordic Solar installerar pålitliga märken som SMA och Kostal som erbjuder flera bra alternativ. Osäker på vad som passar dig? Prata med din solcellsinstallatör!
  4. Förbered back-up funktionen
    Det enklaste (och billigaste) är att installera ett vägguttag bredvid växelriktaren för de elprylar du vill använda vid strömavbrott. Vill du att allt ska sköta sig automatiskt? Det kräver en större elinstallation – men är absolut möjligt.
  5. Säkerställ elsäkerheten
    Enligt lag måste du installera ett jordtag som skyddar hela anläggning vid bortfall av skyddsjorden. Ett korrekt jordtagssystem är avgörande för att skydda både människor, djur och egendom.
  6. Anmäl till elnätsägaren
    Elinstallatören måste meddela ditt elnätsbolag att du har solceller och batteri med backupfunktion. Installatören behöver också skicka in ett protokoll som visar att jordtaget är installerat.
Blogginlägg av Nordic Solar

Nordic Solar har spridit energi sedan 2009! Sedan dess har vi hjälpt tusentals hushåll, fastighetsägare, lantbrukare och bostadsrättsföreningar att sänka elräkningar, höja fastighetsvärdet och bli mer självförsörjande med solkraft och energilagring. Vi har installerat över 100 000 kW solkraft, och det är bara början.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>