Den 19 februari samlades ledande aktörer från industrin på Join Sweden Summit i Stockholm för att diskutera hur Sverige kan bli attraktivt för internationella investeringar.
Bland deltagarna fanns GKN Aerospace, som delade med sig av insikter och erfarenheter om hur digitalisering och additiv tillverkning kan minska klimatavtrycket och skapa mer resurseffektiva produktionsmetoder.
– Den gröna och digitala omställningen kräver att vi vågar bryta normer och utmanar traditionella tillverkningsprocesser. Med additiv tillverkning kan vi dramatiskt minska materialspill, korta ledtider och reducera energiförbrukningen, vilket gör produktionen både mer hållbar och mer flexibel. Metoden minskar signifikant förhållandet mellan inköpt råmaterial och färdig produkt, säger Joakim Andersson, koncernchef för GKN Aerospace Engine Systems.
Under ett rundabordssamtal om avancerad tillverkningsindustri lyfte han vikten av att dra nytta av digitalisering och ny teknik för att skapa mer resurseffektiva produktionsmetoder, med utgångspunkt i GKN Airspaces egna erfarenheter av att tillverka stora flygmotorkomponenter med additiv teknik,
Traditionellt tillverkas flygmotorkomponenter genom gjutning eller smidning, följt av omfattande skärande bearbetning, en process som innebär mycket materialspill, långa ledtider och höga kostnader. Med additiv tillverkning, liknande 3D-printing, byggs komponenterna i stället upp lager för lager, vilket minskar materialförbrukningen, reducerar miljöpåverkan och avsevärt kortar ledtiderna.
– GKN Aerospace har varit pionjärer inom additiv tillverkning i nära två decennier och har idag komponenter i drift på flera plattformar i flyg- och rymdindustrin. Genom att industrialisera additiv produktion av stora flygmotorkomponenter bidrar vi till ökad resiliens och klimatomställning i flygindustrin, säger han.
Lyfte vikten av samarbete
Under rundabordssamtalet betonade Joakim Andersson vikten av samarbete mellan myndigheter, akademi och näringsliv för att främja innovation och hållbarhet.
Företagets satsning på en ny produktionsanläggning för additiv tillverkning i Trollhättan är ett resultat av sådana samarbeten och har möjliggjorts – tack vare stöd från Energimyndigheten genom Industriklivet.
– Att vi kunde ta steget är tack vare samarbetet mellan myndigheter, akademin och industrin. Tack vare en unik och teknikdriven utveckling investerar vi nu för att säkerställa industrialisering. Det är mycket positivt och viktigt att regeringen har en nära dialog med oss i näringslivet, säger Joakim Andersson.
Samlar 600 ledande beslutsfattare
Join Sweden Summit samlar över 600 ledande internationella och svenska företag, investerare och beslutsfattare i Stockholm. Konferensen syftar till att stärka Sveriges attraktionskraft för investeringar och befästa landets position som en ledande innovationsnation. Målet är att främja strategiska investeringar som driver innovation, skapar arbetstillfällen, stärker Sveriges globala konkurrenskraft och påskyndar den gröna samt digitala omställningen.
Konferensen, arrangerad av Business Sweden på uppdrag av regeringen, invigdes av prins Daniel med statsminister Ulf Kristersson som värd.