Återbrukad zinkplåt från Moderna Museet får möjlighet att leva vidare
Hem ÅTERVINNING Återbrukad zinkplåt från Moderna Museet får leva vidare

Återbrukad zinkplåt från Moderna Museet får leva vidare

Publicerat av: Redaktionen

Återbruk av byggmaterial blir en allt viktigare lösning för att spara resurser och klimat – och det kan även ge estetiska fördelar.

Det illustreras väl i det aktuella projektet vid Moderna Museet, där vackert patinerad zinkplåt från taket tas tillvara och förbereds för användning i nya projekt.

Byggbranschen står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp och behovet av att minska miljöpåverkan akut. För att möta dessa utmaningar växer behovet av långsiktiga lösningar och ett mer effektivt resursutnyttjande. Återbruk av byggmaterial är ett konkret sätt att minska avfall, spara energi och förlänga materialens livslängd.

Ett aktuellt exempel på detta är återbruket av zinkplåt från Moderna Museets tak i Stockholm, där hållbar design och materialkvalitet möts i praktiken.

Återbrukad zinkplåt från Moderna Museet får möjlighet att leva vidare

– Genom ett samarbete med Bevego och LW Sverige har en större mängd zinkplåt från Moderna Museets tak varsamt demonterats för att återanvändas i nya byggprojekt, berättar Kari Koskinen, regionchef på Rheinzink Sverige.

Framtiden för återbruk i plåtbranschen

Vid renoveringen av Moderna Museets tak visade sig den befintliga zinkplåten vara i utmärkt skick. Istället för att kassera materialet demonterades det varsamt av LW Sverige och säljs nu vidare av grossisten Bevego.

– Vår styrka som grossist är att lagerhålla ett brett sortiment och vi strävar efter att möta våra kunders efterfrågan – vilket idag i hög grad inkluderar återbrukat material. Därför är vi mycket glada över samarbetet vid Moderna Museet. Plåten lagerhålls nu på vår filial i Älvsjö och är redo för nya projekt, säger Johan Cronhamn, affärsområdeschef på Bevego Byggplåt & Ventilation AB.

Enligt Johan Cronhamn har återbrukad titanzink flera fördelar, inte minst för miljön:

– Att takplåten från Moderna Museet kan återbrukas är ett utmärkt exempel på hur man kan minska sin miljöpåverkan genom att maximera resursutnyttjandet. Dessutom består zink av 99,995 procent ren finzink, legerad med titan och koppar. Materialets naturliga patina gör det extremt korrosionshärdigt och ger det en livslängd på över 100 år. Den patinerade ytan ger också ett unikt estetiskt uttryck som passar både moderna och historiska byggnader. Dessa egenskaper gör det till ett perfekt material för återbruk.

Projekt med återbrukad titanzink prisas

Moderna Museet är inte det första projektet där Rheinzinks zinkplåt har demonterats och för att återanvändas. Till exempel har zink från taket på Kiasma, museet för nutidskonst i Helsingfors,  tagits till vara och använts i flera projekt i både Finland och Sverige. Ett av dessa är Kivikkons återvinningscentral i Finland, som nyligen belönades med priset German Design Awards 2025 i kategorin ”Excellent Architecture”.Återbrukad zinkplåt från Moderna Museet får möjlighet att leva vidare

 

 

– Vi är mycket stolta över att ha bidragit till detta fantastiska projekt. Att en återvinningscentral vinner ett arkitekturpris känns som pricken över i:et, eftersom det är ett renodlat återbruksprojekt. Zink har så många fördelar, både funktionellt och estetiskt, och tack vare den långa livslängden är det ett perfekt material för återbruk, säger Kari Koskinen och avslutar:

– Vi har redan flera kunder som är intresserade av den återbrukade zinkplåten från Moderna Museet och vi ser fram emot att se materialet få nytt liv i projekt runt om i Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>