Vad krävs för att en cirkulär affärsmodell ska bli framgångsrik, och hur kan återbrukad elektronik skapa fler jobb och stärka den lokala ekonomin?
Det är frågor som Sebastian Holmström, hållbarhets- och marknadschef på Inrego, diskuterar i senaste avsnittet av Detaljhandelspodden.
Den cirkulära marknaden för IT växer snabbt, och enligt Sebastian Holmström finns potential för att den ska kunna dubblera sin storlek inom fem år. Med rätt strategier och fokus kan rekonditionering och försäljning av begagnad elektronik bidra till en mer hållbar och lönsam framtid – inte bara för företagen som handlar med den, utan även för samhället i stort.
”Vår utmaning är beteendeförändring och att få någon att testa begagnat för första gången. När man väl har testat det och märker att det fungerar för mina behov, är lika enkelt, smidigt och är billigare, då stannar man oftast,” säger Sebastian Holmström.
Strategier för lönsam cirkulär affär
För att skapa en framgångsrik affärsmodell inom rekonditionering och återbruk är det viktigt att:
✔ Fokusera på kärnverksamheten– göra det man är bäst på och hålla sortimentet skarpt.
✔ Satsa på lång livslängd – trenden går mot produkter med längre hållbarhet och bättre reparationsmöjligheter.
✔ Se potentialen i partnerskap – fler återförsäljare kan erbjuda rekonditionerade IT-produkter som en del av sitt sortiment.
Hur stor kan marknaden bli?
I avsnittet diskuteras hur marknaden för rekonditionerad IT kan bli dubbelt så stor på fem år och varför Inrego planerar att växa snabbare än marknaden i stort. Samtalet ger insikter i hur företag kan anpassa sig till en framtid där hållbarhet och lönsamhet går hand i hand.
Lyssna på avsnittet här!
Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom sin cirkulära affärsmodell kombinerar man affärer med att minska resursutnyttjandet.