Datasäkerhet möter hållbarhet – så skyddas data vid återanvändning av IT
Hem CIRKULÄR EKONOMI Datasäkerhet möter hållbarhet – så skyddas data vid återanvändning av IT

Datasäkerhet möter hållbarhet – så skyddas data vid återanvändning av IT

Publicerat av: Redaktionen

I en cirkulär IT-värld måste säkerheten hålla hela vägen – inte bara när datorn är i bruk, utan även när den lämnar ditt företag.

Datasäkerhet och hållbarhet går hand i hand när det kommer till återanvändning av IT, konstaterar experterna på Inrego.

Att sälja vidare sin IT-utrustning till en cirkulär aktör är ett enkelt sätt att ta vara på naturresurser och se till att produkten får ett förlängt liv. Det är glädjande att se att allt fler företag väljer cirkulär IT för att nå sina hållbarhetsmål och samtidigt hålla nere kostnaderna. Men hur ser det ut med säkerheten när datorer säljs vidare?

Organisationer som tar sitt hållbarhetsarbete på allvar har en ansvarsfull process på plats för att hantera de datorer man är färdig med.  En vanlig förutfattad mening är att återanvändning av IT skulle innebära en säkerhetsrisk. Men sanningen är att seriösa återvinningsaktörer har säkra processer på plats.

Inrego arbetar exempelvis med det ertifierade raderingsprogrammet Blancco för att säkerställa att all data raderas innan utrustningen får nytt liv hos en ny användare.

Processen är dessutom helt spårbar.

Tre godkända metoder för att eliminera data

Datasäkerhet möter hållbarhet – så skyddas data vid återanvändning av ITEnligt International Data Sanitization Consortium (IDSC) finns det tre godkända metoder för att säkert ta bort information från digitala enheter: fysisk destruktion, kryptografisk radering och programvarubaserad dataradering – där den senare är den metod Inrego använder.

Genom att exempelvis skriva över lagrad data med slumpmässiga ettor och nollor enligt en godkänd standard säkerställs att informationen inte går att återskapa.* Det är en metod som används av organisationer med höga säkerhetskrav.

Fysisk destruktion är ett annat vanligt alternativ – men det är varken säkrare än programvarubaserad radering eller särskilt hållbart om produkten i sig fortfarande fungerar.

”Till skillnad från fysisk destruktion bevarar dataradering datorns funktion, vilket gör den lämplig för återanvändning och därmed bättre ur ett hållbarhetsperspektiv,” säger Inregos IT-chef Andreas Ericson.

För organisationer som prioriterar både säkerhet och hållbarhet är det alltså klokt att se över hur man hanterar sin IT-utrustning när den tjänat ut.

Andreas Ericson understryker vikten av att välja en seriös cirkulär aktör och att ställa krav. Det är viktigt att kunna spåra raderingen på enhetsnivå för maximal transparens och kontroll.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>