Anders Eriksson Modin, FOJAB: Hållbarhetschefens önskelista till jul!
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Hållbarhetschefens önskelista till jul!

Hållbarhetschefens önskelista till jul!

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Starkare politisk vilja att reducera klimatavtrycket, mer samskapande och fler tillfällen att transformera trista, oanvända byggnader och fylla dem med liv och skönhet.

Det hoppas FOJAB:s hållbarhetschef Anders Eriksson Modin hitta under granen i år.
Här är hans önskelista!

Anders Eriksson Modin, FOJAB: Hållbarhetschefens önskelista till jul!

Anders Eriksson Modin, FOJAB

I Sverige är vi duktiga på att genomdriva stora förändringar när det finns en tydlig politisk vilja. När politikerna på 1960-talet satte upp det ambitiösa målet att bygga en miljon bostäder på tio år för att få bukt med bostadsbristen slöt näringslivet och samhället upp bakom målsättningen och genomförde den.

Tänk om vi hade samma politiska drivkraft när det kom till hållbarhet, att reducera vårt klimatavtryck och efterleva Parisavtalets åtgärder för minskad global uppvärmning?

1. Jag önskar mig ambitiösa nationella målgränsvärden!

Byggbranschen behöver ett konkret hållbarhetsmål att arbeta mot. Något som sporrar, utmanar och driver oss att tänka nytt och utmana konventioner. Vi behöver inte ens uppfinna hjulet utan kan inspireras av våra grannar i Danmark, som tagit på sig ledartröjan när det kommer till byggbranschens klimatomställning.

Överst på min önskelista finns därför nationella målgränsvärden som hjälper oss att åstadkomma en kraftigt minskad klimatpåverkan. Vi ska se till hela byggnadens livscykel och även inkludera ombyggnadsprojekt och landskap/anläggning.

2. Jag önskar mig fler hållbara transformationsprojekt!

Våra städer är inte statiska utan utvecklas ständigt. Samtidigt ändras behoven. Där det tidigare var industri är det kanske kontor idag och i framtiden säkert någon annan funktion – men byggnaden kan vara densamma.

Inget ger så stor tillfredställelse som när vi lyckas ta en dåligt fungerande, oattraktiv och tomställd byggnad för att sedan fylla den med liv, aktivitet och skönhet och anpassa den till en ny tid med nya krav och önskemål.

Ska min önskan slå in krävs också en kulturförändring i branschen eftersom normen under många år har varit att riva för att kunna bygga nytt med fler kvadratmetrar – bort med det gamla och in med det nya. Det mest hållbara huset är redan byggt även om det brottas med för låg takhöjd eller otillräckliga schakt.

Sitter du med en vakant byggnad som har sett sina bästa dagar? Låt oss ta en lunch!

3. Jag önskar mig mer kunskapsdelande och samskapande!

Det är kanske vår samtids mest slitna uttryck – att vi behöver samarbeta och samverka. ”Tillsammans når vi längre”. Jag minns en paneldebatt i Almedalen för några år sedan där en panellist dräpte till med kommentaren ”Säger du samverkan en gång till lämnar jag scenen!”.

Där och då var den kommentaren på sin plats. Samtidigt kan vi idag se resultatet av en djup lågkonjunktur med stenhård konkurrens och tuffa marknadsförutsättningar som har gjort oss mer protektionistiska. Jag upplever att branschen håller hårdare i kunskap och kompetens i förhoppning att den ger konkurrensfördelar i jakten på nya uppdrag.

Idag utvecklar många arkitektkontor sina egna digitala verktyg för klimatberäkning. Då är det en fördel att vara stor och kunna bära utvecklingskostnaden. Konsekvensen blir att de mindre kontoren riskerar att halka efter och att vi inte når lika långt i vår gemensamma strävan för minskad klimatpåverkan.

Tänk om vi istället delade med oss av programvarorna och tipsade om smarta sätt att åstadkomma mesta möjliga klimatnytta per investerad krona.

FOJAB vill gå mot strömmen och visa att en hållbar väg är möjlig! Företaget delar sitt klimatberäkningsverktyg ”Leaf Cutter Ant” open source – fritt för alla att använda. Programmet är utvecklat tillsammans med IVL, Warm in the Winter och Tyréns och är tänkt att användas i tidiga skeden där man tar de avgörande besluten för geometri, stomval och material. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>