Från en affärsidé om att sälja begagnade datorer till studiekamraterna i Lund, till att omsätta en halv miljard och driva affärer globalt.
Det här är historien om Inrego och den visionäre grundaren Henrik Nilsson.
”Det går inte att återanvända IT”. Med de orden startade Inrego 1995. Då var datorer väldigt dyra, och endast få hade en hemma. Mobiltelefoner fanns inte, och internet – vad var det? Studenter flockades kring datorsalar på universitet och bibliotek. Drömmen var att få en egen dator.
”Som student behövde vi ju egentligen inte det senaste. Vi behövde en ordbehandlare och vi behövde den till ett rimligt pris. Det var här tanken till Inrego föddes,” säger Henrik Nilsson gundaren av det cirkulära IT-bolaget.
Det började med idén om att sälja begagnade datorer till studiekamraterna. Idag omsätter Inrego en halv miljard, återbrukar årligen 350 000 IT-produkter och säljer sina återvunna produkter på världsmarknaden.
Men vägen har inte varit spikrak. Den största utmaningen? Tiden. Tiden, tiden, tiden.
”Att producera en ny dator tar fyra minuter, och att rekonditionera en använd tar en timme,” förklarar Henrik Nilsson.
Att konkurrera mot nyproduktion med begagnade datorer och återbrukad elektronik är inte lätt, och kräver såväl goda partnerskap som förmågan att alltid se problem som möjligheter.
Skolorna inledde trenden med att köpa begagnade datorer
Henrik Nilsson berättar att de som var först på bollen med att köpa begagnade datorer var skolorna. På 2000-talet skulle skolorna datoriseras, och med återbrukade produkter kunde skolorna få 30 datorer till en datorsal i stället för tio nya.
”Vi testade att göra ett faxutskick med erbjudande om att köpa en begagnad dator för halva priset. Succén var ett faktum!”
Snabbt fick Inrego leverera 500 provdatorer till skolor över hela landet. Företaget växte – och plötsligt räckte inte lagret.
Steget ut på världsmarknaden
Det fanns således ännu ett problem. Tillgången till datorer.
”Finns det ingen som vill bli av med sina använda datorer, finns det heller ingenting att sälja om man jobbar uteslutande med begagnade datorer,” förklarar Henrik.
Lösningen blev världsmarknaden.
”Vi började bygga upp ett globalt kontaktnät för att kunna köpa produkter i kvantiteter som kunderna ville ha, och även sälja i väg produkter som inte efterfrågades i Sverige” fortsätter han.
”Det är ju helt naturligt egentligen – omställningen till en cirkulär ekonomi behöver ske i global skala!”
Först med CO2-beräkningar på återanvänd IT
Åren gick och på väg hem från en kick-off utbrast en kollega:
”Vi måste ju kunna beräkna klimatfördelarna med återanvändning!”.
Sagt och gjort, 2010 började Inrego beräkna vilka CO2-besparingar som företag kunde göra genom att cirkulera sin IT. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet utvecklades en forskningsbaserad beräkningsmodell med de positiva klimatbidragen som utgångspunkt.
Ännu en gång kunde Inrego leda vägen, inte bara genom att erbjuda prisvärda IT-produkter, utan också genom att skapa hållbara förutsättningar för att konsumera IT.
Prisbelönad verksamhet med företagskulturen i fokus
Inrego har under åren tilldelats och nominerats till många priser, som en av Europas främsta lösningar för naturen, Årets företagare, och Hållbart ledarskap.
Idag är företaget arbetsgivare till över 170 personer i Sverige och Finland, och då många av jobben i fabriksmiljö inte kräver en specifik utbildningsbakgrund har man satsat på att rekrytera personer med fokus på driv och nyfikenhet – något som lett till flertalet beundransvärda karriärsresor inom bolaget.
En av de främsta anledningarna till Inregos framgång tror Henrik Nilsson handlar om att omge sig av medarbetare som konstant överträffar sig själva i att utveckla lösningar i en helt ny bransch:
”Många gånger pratar man om entreprenörer som hjältar men jag skulle vilja säga att de verkliga hjältarna är alla intraprenörer som via sin inre drivkraft för saker att utvecklas och fungera.” Henrik funderar lite till och fortsätter:
”Över åren har utvecklingen har gått från vad som är bra för företag är bra för samhället – till att vad som är bra för samhället, är bra för företag. Att ha fått vara med på den resan är stort.”
”Samtidigt har vi fortfarande den största utmaningen framför oss: Att ställa om världens IT-konsumtion till att bli ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar. Det är egentligen nu det börjar.”
Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom en cirkulära affärsmodell kombinerar man affärer med att minska resursutnyttjandet.