Hur IoT spelar en avgörande roll för att företag ska nå sina hållbarhetsmål snabbare
Hem TEKNIK Induo: ”Därför är IoT avgörande för hållbarhetsmålen”

Induo: ”Därför är IoT avgörande för hållbarhetsmålen”

Publicerat av: Redaktionen

[Blogginlägg] CSRD-direktivet gör det affärskritiskt för företag att få koll på sin klimatpåverkan. Det krävs data, insikter och åtgärder – och IoT spelar en avgörande roll.

”Med smarta sensorer och realtidsdata går det att effektivt mäta, analysera och förbättra verksamhetens klimatavtryck – och samtidigt uppfylla regelverken”, skriver experterna på Induo.

Om vi vrider tillbaka klockan tre decennier började våra medarbetare sitt jobb med att bygga trådlösa radionät, radionät som blev grunden för trådlösa kommunikationsnät. Nät som band samman maskiner på distans, utan kablar eller fast infrastruktur.

Dessa robusta radionät möjliggjorde dataöverföring långt innan någon ens nämnde begreppet IoT. Tekniken minskade resor, gav snabbare åtgärder och sparade pengar. Idag talar vi om smarta, uppkopplade enheter – men målet är detsamma: effektivisering, färre resor och en bättre användning av resurser.

Ett konkret exempel är Volvo Group, som var tidigt ute med att implementera IoT i produktionen och lyckades minska energianvändningen med 30 procent.

Vid årsskiftet 2024 stod hållbarhet högst på agendan för många beslutsfattare. Trots politiska skiften i världen har miljöfrågan inte tappat kraft. Tvärtom. En äldre men fortfarande aktuell rapport från World Economic Forum visar att hela 85 procent av alla IoT-initiativ stödjer FN:s hållbarhetsmål.

5 exempel där IoT bidrar till hållbar utveckling

IoT lägger grunden för hållbar utveckling inom alla branscher, här listar vi sex exempel från energistyrning till avfallsoptimering.

1. Digitalisering som stöd för CSRD

Den nya EU-förordningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ställer krav på företag att redovisa sin klimatpåverkan. Med hjälp av IoT kan organisationer samla in realtidsdata om exempelvis energianvändning och vattenförbrukning – och skapa ett datadrivet beslutsunderlag för mål och åtgärder. Det gör inte bara rapporteringen enklare, utan gynnar också företagets konkurrenskraft på lång sikt.

2. Förebyggande underhåll – smart och resurssnålt

Redan 1999 talade Kevin Ashton om hur teknik skulle kunna förutse när något behövde repareras. Idag är det verklighet. Genom att förutse fel innan de sker kan man undvika driftstopp och slöseri med resurser. Deloitte visar att prediktivt underhåll kan sänka underhållskostnader med 10–20 procent och minska driftstopp med upp till 25 procent. Resultatet? Mindre materialförbrukning, färre resor, och mer hållbara processer.

Hur IoT spelar en avgörande roll för att företag ska nå sina hållbarhetsmål snabbare3. Smart energimätning i befintliga byggnader

Nästan 20 procent av Sveriges bostäder byggdes under miljonprogrammet – de är rätt stabilt byggda men ofta ineffektiva att värma upp. EU:s mål är att minska växthusgaser med minst 55% till 2030, men 75% av byggnaderna är energislukande. Den tekniska utmaningen är att äldre fastigheter ofta saknar tekniska system för fjärrövervakning.

Lösningen är att efterutrusta med smart mätutrustning. IoT-sensorer ger fastighetsägare exakt information om energianvändning och möjliggör målmedvetna investeringar för att minska klimatpåverkan.

4. AI och IoT för intelligent avfallshantering

När AI kopplas ihop med IoT uppstår nya möjligheter. Genom sensorer med kamera och bildigenkänning kan system klassificera avfall i realtid. Dessa lösningar förbättrar sorteringen, minskar felleveranser och sparar både tid och pengar. Maskininlärning gör dessutom att systemen blir bättre med tiden.

5. Minskad vattenförbrukningen i fastigheter

En läckande toalett kan slösa 400 liter vatten per dygn, helt i onödan. IoT-sensorer gör det enkelt att upptäcka och åtgärda vattenläckor innan de blivit kostsamma. Med realtidsdata går det att identifiera mönster och avvikelser – och agera direkt.

I bostäder har sensorer som mäter duschtid och ger direkt feedback visat sig kunna minska duschtiden med 33%. Det innebär stora besparingar i varmvatten och energi.

Framtidens verktyg för hållbarhet

IoT har redan blivit en nyckel för hållbar utveckling, men potentialen är ännu större. Med stöd av AI kan framtidens system inte bara mäta och analysera, utan även agera automatiskt i realtid. Samtidigt kräver detta att vi vågar ta ställning för energieffektiva, cirkulära och långsiktiga IoT-lösningar.

IoT:s utveckling måste bygga på ansvar. Vi måste designa smartare algoritmer, minska datamängder och välja energisnåla komponenter. Det gäller att fokusera på hållbar nytta och inte teknik för teknikens skull.

IoT har gått från att vara ett effektiviseringsverktyg till att bli en avgörande faktor för klimatet. Från smarta byggnader och prediktivt underhåll till vattenbesparing och AI-baserad avfallshantering – tekniken skapar både affärsnytta och miljönytta.

Genom att inte vänta med investeringar i IoT-lösningar kan företag, fastighetsägare och samhällen ta reella kliv mot en hållbar framtid. Frågan är inte längre om, utan när.

Blogginlägg av Induo

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>