“Detta är en annons. +18, stodlinjen.se“
Samhället blir ständigt mer miljömedvetet och både riksdagen och civilsamhället kämpar med att minska farliga utsläpp som har en negativ miljöpåverkan.
I denna artikel tittar vi närmare på hur stort koldioxidavtryck ett hockeylag gör under en säsong och hur svensk ishockey arbetar med miljöfrågor.
Svensk ishockey och miljötänk
Svensk idrott vilar på en värdegrund som innebär att alla föreningar tar ett ansvar för sina medlemmar och lokalsamhället. Det svenska ishockeyförbundet har de senaste åren arbetat aktivt för att ta ansvar för miljön. Förbundet har medgett vilken påverkan faktorer som produktionen av isytor, arenaverksamhet, resor har på miljön. Det svenska hockeyförbundet har därför tagit fram en hållbarhetsplan för svenskt ishockeyspel som inkluderar en klimatpolicy där hockeyklubbar kan ansöka om olika miljöprojekt som förbundet bekostar. Man jobbar även med att ställa interna krav vid upphandlingar av tjänster och produkter som minskar farliga miljöutsläpp.
Att svensk idrott tar större ansvar för miljön är en trend som har utvecklats i takt med att elitfotbollsklubbar och ishockeyklubbar växt och blivit stora organisationer med större omsättning. Man kan idag likna dessa elitklubbar med mellanstora företag i näringslivet och att inte ta ett samhällsansvar i dagens samhällsklimat är otänkbart. Däremot kan man påpeka att just miljötänket fortfarande inte är ett självklart inslag i hockeyklubbarnas verksamhet och siffror från ETC visar att 11 av 14 klubbar i SHL saknar riktlinjer gällande det interna miljöarbetet, en utveckling som Svenska ishockeyförbundet försöker vända med olika incitament.
Hur stort är koldioxidavtrycket?
Uppgifter visar att den genomsnittlige svensken har ett årligt utsläpp på runt 3,5 ton koldioxid. Den genomsnittlige amerikanen har ett betydligt större avtryck på runt 14 ton per år. Sverige visar relativt låga siffror eftersom svensk elproduktion domineras av koldioxidfri vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Svensk politik har länge präglats av att frångå användningen av fossila bränslen och istället anta mer miljövänliga alternativ.
Är det möjligt för idrotten att minska utsläppen?
Sverige har länge drivit en aktiv miljöpolitik för att minska samhällets koldioxidutsläpp. Miljöpolitiken vill skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp som skadar människor, djur och natur. Trots detta finns det fortfarande de som hävdar att Sveriges globala miljöavtryck på runt 0,2 % inte påverkar planeten i sin helhet. Däremot finns det en stor vinning på att använda sig av miljömedvetna produkter och tjänster som är skonsamma mot den närmaste omgivningen.
Man kan dock påvisa att idrotten visst har en påverkan på miljön då en rapport från det amerikanska ishockeyförbundet NHL visar att den nordamerikanska ishockeyn hade ett utsläpp på runt 200 ton koldioxidutsläpp om året. Rapporten föreslår att NHL-organisationerna ser över sina rutiner gällande transporter med bil, buss och flyg. Man kan läsa i rapporten att en hockeyspelare har ett betydligt högre koldioxidavtryck än en människa med ett vanligt jobb, detta är på grund av alla resor och transporter av material. NHL är världens bästa ishockeyliga och består av 32 lag från både Kanada och USA. Lagen är utspridda över hela den nordamerikanska kontinenten och resorna blir därför väldigt långa vilket innebär ett stort koldioxidavtryck.
Framtidsutsikter
Även om uppgifter gällande svenska ishockeyhockeyklubbars miljötänk visar att många klubbar inte har implementerat en miljöpolicy i verksamheten, kan man konstatera att det svenska ishockeyförbundets arbete kommer fortgå med att utbilda sina medlemmar i sin miljöpolicy. Förbundet har satsat på både utbildning och ekonomiska incitament för att förändra klubbarnas miljöarbete. Samhället har insett att koldioxidutsläppen måste minska och mycket tyder på att både svensk- och internationell ishockey kommer bli bättre på att arbeta med miljön i framtiden också. Uppgifterna från NHL klargör att sporten har ett rejält koldioxidavtryck men att ishockeyn vill precis som övriga samhället skapa ett hållbart samhälle som är i relation till planetens förändrade klimat.