Nu kan alla i Stockholm sortera ut sitt matavfall
Hem ÅTERVINNING Nu kan alla i Stockholm sortera ut sitt matavfall!

Nu kan alla i Stockholm sortera ut sitt matavfall!

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla hushåll att sortera ut sitt matavfall. Nu har Stockholm Vatten och Avfall invigt en ny  sorteringsanläggning med ett system som underlättar sorteringen.

Här kan 200 000 Stockholmare sortera ut sitt matavfall via gröna påsar som slängs med övriga sopor för att optiskt sorteras ut i anläggningen.

Stockholm är trångt och många flerfamiljshus har inte haft plats för separata matavfallskärl varken i eller utanför fastigheten. Den nya eftersorteringsanläggningen Resursutvinning Stockholm i Högdalen ska råda bot på problemet.

Hushåll som bor i trånga fastigheter som saknar utrymmen kommer att få använda en speciell grön plastpåse för matavfall som kan slängas tillsammans med de vanliga restavfallspåsarna. I den nya eftersorteringsanläggningen sorteras sedan de gröna matavfallspåsarna ut optiskt från övrigt restavfall.

”Det är mycket glädjande att Resursutvinning Stockholm är igång! Många stockholmare vill leva mer hållbart och nu tar vi ett viktigt steg framåt för att göra det enklare, äger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd, Stockholms stad i ett pressmeddelande.

”Avfallet som sorteras ut blir till resurser som vi kan använda på flera olika sätt. Samtidigt minskar vi koldioxidutsläppen med 33 000 ton varje år, vilket är lika mycket som 33 000 resor med bensinbil tur och retur till Rom.”

Stockholm kommer därmed att ha två parallella system för matavfallsinsamling, vilket betyder att övriga Stockholmare ska fortsätta sortera ut sitt matavfall i den bruna papperspåsen på samma sätt som tidigare.

Även plast och metall som av misstag hamnat i restavfallet kommer att sorteras ut av eftersorteringsanläggningen och återcirkuleras till nytt material.

Rätt sorterat minskar konsumenternas kostnader för återvinning

För att undvika att betala för återvinningen två gånger ska alla förpackningar och tidningar sorteras ut som tidigare. Företagen som har satt dessa på marknaden ansvarar för återvinningen. Konsumenten har därmed redan betalt för att återcirkulera dessa. Dessutom blir separat utsortering av förpackningar renare fraktioner med högre återvinningsgrad.

Den som slänger förpackningen i den vanliga soppåsen skickar då istället förpackningen till kommunen som får ta över ansvaret och kostnaden som då kommer att täckas av avfallstaxan.

”Det finns därför goda incitament för alla som inte vill betala för återvinning av förpackningar två gånger att fortsätta sortera ut sina förpackningar”, säger Katarina Johansson, enhetschef tekniska anläggningar, Stockholm Vatten och Avfall.

Planen är att Resursutvinning Stockholm ska uppnå full drift under andra halvåret 2024. Anläggningen är dimensionerad för 20 000 ton matavfall och 150 000 ton restavfall.

Fakta
  • Resursutvinning Stockholm uppskattas minska koldioxidutsläppen med 33 000 ton CO2-ekvivalenter per år
  • Källsortering är grunden till återvinning och värdefulla material
  • Utsorterat matavfall rötas
  • Plast och metall återvinns till nytt material
  • Resterande restavfall återvinns till fjärrvärme
  • Istället för att slänga mat ska så mycket som möjligt i första hand ätas upp, men det som behöver slängas tas om hand för att rötas till biogas och förädlas till fossilfritt drivmedel samt även biogödsel, till en kvalitet som uppfyller kraven för ekologiskt jordbruk
  • Av det matavfall som uppkommer i Stockholm är det knappt 30 procent som sorteras ut och närmare 40 procent av det som hamnar i soppåsen för restavfall består fortfarande av matavfall
  • Omkring 800 000 Stockholmare kommer fortsätta att sortera ut sitt matavfall i den bruna papperspåsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>