På kort tid har en ny innovationsprocess revolutionerat affärsutvecklingen för Tyréns. Digitalisering och hållbarhet är två starka drivkrafter som har lagt grunden för nya innovationer och affärsmodeller. Målet är att vara branschens ledande innovationsföretag.
– Vi är på god väg. Sedan vi sjösatte vår nya innovationsprocess för ett drygt år sedan har vi behandlat 185 idéer varav över 60 projekt för närvarande befinner sig i olika faser av utveckling, säger Dag Måhlstrand, Head of Innovation på Tyréns.
Den nya innovationsprocessen har på kort tid genererat kommersiella tjänster och produkter. I Malmö och Lund används just nuen innovation som optimerar trafikflöden via den positionsdata som bussar, spårvagnar och tåg i kollektivtrafiken sänder ifrån sig. Den ger Sveriges kommuner nya möjligheter till klimatsmart stadsplanering. Nästa år lanseras en ny digital plattform för solkartor, vilken Tyréns hoppas ska ge nytt liv till marknaden för solceller. Och bara för drygt en månad sedan fick en entusiastisk innovatör inom Tyréns klartecken till att utveckla ett beräkningsverktyg som ska hjälpa byggentreprenörer att reducera koldioxidutsläpp då de hanterar byggmassor, samtidigt som de sparar pengar.
Kreativiteten sprudlar
Nästan alla Tyrénskontor, från Kalix i norr till Malmö i söder, har bidragit med idéer sedan den nya innovationsprocessen sjösattes.
Forskning och utveckling är förstås ingen ny företeelse för Tyréns, som sedan Sven Tyréns tid har investerat i forskning och utveckling via Sven Tyréns Stiftelse.
– Vi vill genom den nya innovationsprocessen säkerställa att det som vår ägare Sven Tyréns Stiftelse satsar utvecklingsmedel på ska vara tillämpbar ny kunskap och möjliggöra lösningar som genom affär i slutändan genererar samhällsnytta. Det blir win-win. Det som är nytt är förhållningssättet och den ökade kundorienteringen innan och under utvecklingsskedena, säger Dag Måhlstrand.
Tyréns egna draknäste
Under det övergripande målet att skapa ”hållbara lösningar för framtiden” uppmanas Tyréns medarbetare vidareutveckla gammalt, eller tänka helt nytt, inom områden som till exempel cirkulär ekonomi och återvinning, digital transformation, mobilitet, robusthet, hälsa eller lokal miljö.
Idéer som har potential att leda till en affär utvecklas i ett fröprogram med stöd av en tilldelad innovationscoach. Fröprogrammet avslutas med en presentation inför Tyréns eget ”Draknäste”. Här presenteras idéerna för en grupp beslutsfattare, i Tyréns fall till exempel CTO, innovationsledning, och utvalda affärschefer från organisationen. Om en fröidé klarar nålsögat ansöker idégivaren till Sven Tyréns Stiftelse om finansiering för utvecklingsfasen.
En stark innovationsprocess engagerar
Samhällsbyggnadssektorn lever i en så kallad disruptiv tid, där förändringstakten går snabbare än någonsin tidigare. Drivkrafterna kommer i första hand från hållbarhetsutmaningen och digitaliseringen.
– Vi måste hela tiden vara på tå för att fånga möjligheterna i den nya miljön. Genom att fortsätta satsa strukturerat på innovation är min förhoppning att vi som företag kan nå våra övergripande finansiella lönsamhets och tillväxtmål, attrahera de mest talangfulla medarbetarna samt bidra till att skapa bättre och långsiktigt hållbara samhällen, avslutar Dag Måhlstrand.