KVP-dagen 7 november - Utan värmepumpar ingen grön omställning
Hem ENERGI KVP-dagen 7 november: ”Utan värmepumpar ingen grön omställning”

KVP-dagen 7 november: ”Utan värmepumpar ingen grön omställning”

Publicerat av: Redaktionen

Omställningen till naturliga köldmedier, den nya F-gasförordningen och hur Sverige kan behålla sin ledarposition när det gäller utveckling av värmepumpar. Det är årets teman på KVP-dagen i Kista 7 november.

”Diskussioner om branschens utveckling kommer att vara i fokus”, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Försäljningen av värmepumpar till fastigheter ökade med nio procent under tredje kvartalet i år.  Även om villasidan minskade med 34 procent är det en ljusning jämfört med det första halvåret då försäljningen sjönk.

– Den vändning som nu anas hoppas vi förstärks under årets sista kvartal. Prognoserna inför nästa år visar på en ökning av marknaden med någon enstaka procent. Det innebär att det fortsatt kommer att vara viktigt att fokusera på utbytesmarknaden och service, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

KVP-dagen 7 november - Utan värmepumpar ingen grön omställningHan konstaterar att en av de viktigaste branschfrågorna just nu är omställningen från syntetiska till naturligt framställda – och mer miljövänliga – köldmedier. I framtiden kommer det i huvudsak vara tre sorters köldmedier för värmepumpar som gäller– kolväte, koldioxid och ammoniak. Omställningen är välkommen men för också med sig utmaningar.

– Den svenska värmepumpsbranschen är redan grön, och med omställningen blir vi ännu grönare. Vi förväntas ligga i framkant och det har vi möjlighet till. Men omställningen kräver att vi bygger upp ny kompetens hos våra installatörer så att de tar till sig den nya tekniken och möjligheterna som de nya köldmedierna innebär. De måste lära sig att arbeta säkert med den. För produktleverantörerna innebär det att säkra sina leveranskedjor om de nya produkterna.

Nya F-gasförordningen

Fluorerade växthusgaser, så kallade f-gaser är kemikalier med stark påverkan på växthuseffekten och jordens klimat. För att begränsa utsläppen finns sedan flera år EU-regler för försäljning, användning och underhålla av utrustning som innehåller, eller är beroende av f-gaser. Reglerna i EU:s förordning har nyligen förhandlats om och en ny f-gasförordning tillämpas från och med 11 mars 2024. En del förändringar gäller på en gång och andra implementeras över tid.

För kyl. och värmepumpsbranschen är det en utmaning att få ut all information om de nya reglerna, produkterna och hanteringen av dessa till marknaden, så att alla förstår vad som händer och kan förbereda sig.

– KVP-dagen är ett bra tillfälle för branschen att få veta mer om dessa frågor. Bland annat kommer Naturvårdsverket att informera om vad den nya F-gasförordningen får för konsekvenser när det kommer till specifika produktgrupper och installationer av naturliga köldmedier, säger Anders Mårtensson.

Utan värmepumpar blir det svårt att klara den gröna omställningen, men för att kunna installera dem behövs fler tekniker. Därför kommer KVP-dagen även att handla om rekrytering till branschen.

– Vi måste få fler att välja inriktning på värmepumpar både på gymnasier och YH-utbildningar. Det är ett säkert och fritt jobb. Behovet ökar och det ger goda möjligheter att vara kvar länge i branschen. Det är budskapet vi försöker få ut.

60 miljoner värmepumpar

Att det är en framtidsbransch råder det ingen tvekan om. Förändringar i EU:s regelverk innebär att det ska det installeras totalt 60 miljoner värmepumpar i EU-länderna. Sverige har haft och har en ledande funktion vad gäller utvecklingen av värmepumpar och teknik.

– Om vi ska ha kvar den industrin och utveckla och förbättra den behövs det mer forskning och pengar till det, understryker Anders Mårtensson.

Han påpekar att med en värmepump sätter man in en del el och får ut fyra gånger så mycket värme. Eftersom värmepumpen utvinner värme från mark och luft betyder det att mer förnybar energi tillförs det svenska energisystemet.

–Vi skulle gärna se en teknikneutralitet vid valet av uppvärmning. Att man tittar på vilket energibehov en fastighet har och sedan väljer den energieffektivaste lösningen. I dag räknas det ofta för positivt till fjärrvärmens fördel.

Här hoppas han att fler byggföretag, konsulter, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kommer till KVP-dagen.

– Med värmepumpar går det att välja olika lösningar utefter den aktuella fastighetens behov. Det finns värmepumpar för bergvärme, luft/luft, luft/vatten och frånluft. För fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och konsulter är KVP-dagen en bra möjlighet att skaffa bättre kunskaper för att kunna ta rätt beslut vid valet av uppvärmningslösning.

Hållbarhet och certifiering

Exempel på föredrag under KVP-dagen är EU:s nya krav på hållbarhetsrapportering. Hur och när det ska göras för små och medelstora företag. Ett annat är vad den reviderade F-gasförordningen innebär för certifiering av personer och företag som jobbar med kyl- och värmepumpar.

– De nya reglerna och förordningarna från EU har många beställare och konsulter dålig koll på. Om de kommer till KVP-dagen kan vi hjälpa dem en bit på väg, konstaterar Anders Mårtensson.

Av Lars-Olof Tandberg

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>