Sedan årsskiftet är det obligatoriskt att lämna använd textil till återbruk eller återvinning. Men hur ser det ut med textilåtervinningen i Europa?
Det har det IVL-ledda projektet Framtidens hållbara kläder undersökt.
– EU:s textilstrategi spelar en viktig roll för att skapa en konkurrenskraftig marknad för återvunna textilfibrer. Det är en nyckel till att öka andelen återvunna fibrer på marknaden, säger Maja Dahlbom, projektledare och expert inom textil och konsumtion på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Enligt en tidigare forskningsstudie från IVL slänger svenskarna i genomsnitt nio kilo textil per person och år. Ökad textilåtervinning är i linje med EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier och nödvändigt för att skapa en mer hållbar textilindustri.
Flera utmaningar med fiber-till- fiber
Det aktuella projektet har utvärderat europeiska företag som arbetar med fiber-till-fiber-återvinning. Fyra av företagen arbetar med kemisk återvinning och två använder mekaniska metoder. Analysen har omfattat tre parametrar: teknisk mognad, affärsmodeller och hur produkten – återvunna fibrer i nya kläder eller textila applikationer – har integrerats med kunder och slutanvändare. Resultaten visar att mekaniska återvinningsföretag generellt är mer mogna än kemiska, framförallt när det gäller tekniken.
– Det finns flera utmaningar för att skala upp fiber-till-fiber-återvinning. En är att uppnå ekonomisk hållbarhet vid insamling och sortering, eftersom processen för att sortera textilier är kostsamt och arbetsintensivt. En annan utmaning är den stora förekomsten av blandade fibertyper, vilket försvårar återvinningen; olika fibertyper måste separeras för att kunna återvinnas effektivt, säger Amanda Martvall, textilexpert på IVL.
– För att lyckas räcker det inte bara att den återvunna fibern är av tillräcklig kvalitet för att kunna spinnas till garn. Företagen måste även ha en hållbar affärsmodell och bygga starka relationer med sina kunder så att det återvunna materialet används i nya kläder som konsumenterna vill köpa, säger Maja Dahlbom.
Läs mer: De automatiserar textilreparationer – 10 miljoner plagg till 2030
Krävs samarbete mellan små och stora
För att fiber-till-fiber-återvinningen ska kunna skalas upp krävs också en stark integrering i branschen. Samarbete mellan stora och små företag är viktigt för att bygga en mer hållbar textilindustri.
– Ny textilfiber är oftast billigare än återvunnen i dag, vilket gör det utmanade att utveckla prismässigt konkurrenskraftiga kläder och textila produkter som innehåller återvunna fibrer. Därför är det viktigt att denna verksamhet får stöd av lagstiftning, säger Maja Dahlbom.
Projektet har även undersökt flera andra aspekter av hur framtidens kläder kan bli mer hållbara, exempelvis hur digitala plattformar kan uppmuntra konsumenter att agera mer cirkulärt genom att köpa second hand, hyra kläder eller laga trasiga plagg. Det har också undersökt nya tekniker för återvinning och utvärderat politiska åtgärder för en mer hållbar klädindustri och konsumtion.
Formas har finansierat projektet, som är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Profu, Textilhögskolan i Borås och Lunds universitet.
Läs rapporten från projektet här
Läs mer: Textilavfall – torrt och rent ska sorteras