Rekordmånga väljer begagnade originaldelar till sina bilar istället för att köpa nytt.
Året 2021 var mycket framgångsrikt för återvinningsspecialisten Atracco som ökade sin omsättning med 10 procent jämfört med förgående år.
Ökningen beror till stor del på en växande miljömedvetenhet bland konsumenter. Men även på att det under pandemin varit brist på halvledare vilket lett till att det inte kunnat nyproduceras så många bildelar som det efterfrågats.
– Allt fler inser att vi inte kan förbruka saker i den takt vi gjort. Genom att använda begagnade bildelar sparar man in på både plånboken och minskar sin miljöpåverkan, säger Magnus Tagesson, CEO Atracco Group.
Återvinningsspecialisten Atracco har under 2021 ökat sin omsättning med 10 procent jämfört med år 2020. Delvis beror ökningen på det höga järnpriset, vilket gynnat branschen som helhet, men det kan framför allt förklaras av ett ökat intresse för begagnade bildelar. Dessutom har Atracco under året startat upp ett andra däckhotell i Uppsala, där totalt 6500 kunder förvarar sina däck, samt inlett ett större försäkringsavtal.
– Det har varit ett bra år fyllt av goda samarbeten med både försäkringsbolag och inom MärkesDemo och verkstäder. De goda samarbetena med försäkringsbolag och verkstäder är den nyckeln till framgång som gör att Sverige ligger så långt före andra länder när det kommer till återanvändning och återvinning inom bildelsbranschen. Eftersom vi även erbjuder fler tjänster såsom däckhotell och lackering kan vi dessutom erbjuda det där lilla extra till våra partners, säger Magnus Tagesson.
”Gör en viktig tjänst för miljön”
Det växande intresset för klimatsmarta lösningar i samhället har minst sagt påverkat marknaden för begagnade originalbildelar. Allt fler försäkringsbolag börjar ställa krav på att verkstäderna ska använda begagnade delar vid reparationer, för att kunna visa upp ett aktivt miljöarbete. Magnus Tagesson menar att detta kommer bli avgörande för alla företag i framtiden, och att branschen för begagnade originalbildelar i högsta grad förblir en viktig spelare.
– Genom att ge både bildelar och bilar en längre livstid gör vi en viktig tjänst för miljön. Istället för att tillverka nya delar, vilket använder mycket resurser, ser vi till att delarna kan fortsätta användas och inte gå till spillo. För kläder och elektronik är detta redan vanligt, och jag tror det kommer bli allt vanligare inom alla branscher, säger Magnus Tagesson.
Hoppas på minst lika bra 2022
Nu blickar Atracco framåt och fortsätter expandera under 2022. För att möta de nya krav som kommer med elektrifieringen av bilbranschen finns det planer på underhåll och utveckling av både anläggningar och kompetens hos personal. Dessutom kommer Atracco starta igång ett projekt för att mäta konsumtionen för varje bildel för att kunna se hur mycket deras arbete har sparat in på miljöpåverkan.
– Vi hoppas på ett minst lika bra 2022. Vi måste alla tillsammans göra någonting aktivt för att jorden ska må bra så vi vill kunna visa hur mycket skillnad det gör att återanvända delar istället för att skapa nya, avslutar Magnus Tagesson.