I väntan på utbyggnaden av nya elnät på stam- och regionnivå arbetar Göteborg Energi på att öka utrymmet i det lokala elnätet. Ett viktigt verktyg är den lokala flexibilitetsmarknaden Effekthandel Väst.
Under 2024 har antalet företag som deltar i effekthandeln nästan tredubblats.
– Intresset för att delta på marknaden är rekordstort. Vi har gått från ett tiotal aktörer till nära 30 som vill vara med och erbjuda sin flexibilitet i år, säger Therese Caesar, Ansvarig Flexibilitet på Göteborg Energi Nät.
Att handla med effektflexibilitet är ett sätt att frigöra kapacitet i det lokala elnätet när behoven är som störst, till exempel under kallare årstider. Konkret innebär effekthandeln att kunder tillfälligt drar ner sin elanvändning, alternativt höjer sin produktion av el eller nyttjar energilager för att minska belastningen på elnätet.
– Effekthandel Väst är ett av de viktigaste verktygen för att möta kapacitetsutmaningen i Göteborg så det känns väldigt roligt att många vill vara med, säger Therese Caesar
Genom att skapa en ökad grad av flexibilitet i det lokala nätet kan begränsningar i överföringskapaciteten från överliggande nät hanteras mer effektivt.
Flexresurserna som används i effekthandeln kommer från vitt skilda källor som batterier, laddstolpar, värmepumpar, frysar och industrimaskiner.
Stena Recycling nykomling i effekthandeln
Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad på NODES marknadsplats och förutom Göteborg Energi Nät är även Mölndal Energi Nät en köpare på marknaden.
Ett av de nya företag som i år erbjuder flexibilitet är Stena Recycling. Genom att skjuta på starten av energikrävande maskiner som sorterar skrot, från klockan 07.00 till 10:00 på morgonen och från 16:00 till 19:00 på kvällen, frigörs kapacitet som kan säljas på marknaden.
– Att arbeta med effektiv produktionsplanering och att bidra till samhällsnyttan är naturligt och självklart för oss. Därför är vi med på Effekthandel Väst, säger Andreas Strömbäck, Branch Manager, på Stena Recycling AB.
Att jobba med flexibilitet i elnätet har en stor potential och Therese Caesar hoppas att fler företag tar chansen att till god förtjänst erbjuda sin flexibilitet.
– Vi räknar med att handeln i framtiden kan frigöra minst 100 megawatt elnätskapacitet, vilket motsvarar två Partille en kall vinter. Redan i år når vi upp till det första delmålet om 25 megawatt, säger hon.
Fakta Effekthandel Väst
- Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad där Göteborg Energi Nät AB (GENAB) och Mölndal Energi Nät AB (MENAB) köper effektflexibilitet från elnätsanslutna företagskunder eller så kallade aggregatorer.
- Handeln sker i samarbete med NODES, en oberoende marknadsoperatör, på deras marknadsplats.
- Företag säljer effekt genom att tillfälligt dra ner sin elanvändning, alternativt höjer sin elproduktion eller utnyttjar energilager för att minska belastningen på elnätet. Elnätsägare köper effekten för att skydda elnätet när belastningen väntas bli stor.
Göteborg Energi är ett energibolag som ägs av Göteborgs Stad vilket innebär att vi arbetar för alla göteborgare och med hela staden. För oss handlar det om att tänka lite längre och ta ett större ansvar.