NollCO2 2.0 lanseras – nu även för ombyggnader
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH NollCO2 2.0: SGBC uppdaterar klimatcertifiering – nu även för ombyggen

NollCO2 2.0: SGBC uppdaterar klimatcertifiering – nu även för ombyggen

Publicerat av: Redaktionen

Med SGBC:s uppdaterade NollCO2-certifiering blir det möjligt att klimatcertifiera ombyggnader, vilket välkomnas av byggbranschen.

”Det känns väldigt bra att kunna erbjuda en NollCO2-certifiering även för ombyggnad. Det har efterfrågats”, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

Nu lanserar Sweden Green Building Council, SGBC, en uppdaterad version av sin Noll CO2-certifiering. Den nya manualen inför skärpta gränsvärden som kraftigt reducerar en byggnads klimatavtryck och innehåller en efterfrågad harmonisering av beräkningsmetodiken för  livscykelanalys (LCA), vilket förenklar jämförelser mellan olika projekt.

NollCO2 2.0 lanseras – nu även för ombyggnader

Det blir också möjligt att klimatcertifiera ombyggnader.

”Att sätta tuffa gränsvärden för att erhålla en NollCO2-certifiering är det effektivaste sättet att reducera en byggnads klimatavtryck, och pusha branschen framåt. Detta kommer att göra skillnad för omställningen mot nettonollutsläpp”säger Evelina Enochsson, chef för NollCO2 hos SGBC.

Förflyttning i hela samhällsbyggnadsbranschen

SGBC lanserade den första NollCO2-manualen 2020 som en påbyggnadscertifiering till exempelvis Miljöbyggnad eller BREEAM-SE.

Den nya 2.0 manualen markerar nästa steg i utvecklingen mot hållbart byggande och ombyggnad.

Den innebär även en uppdatering av de balanserade åtgärderna i systemet – det vill säga de åtgärder som ett byggprojekt kan använda för att balansera sina kvarvarande utsläpp för att nå ”nettonoll”.

Från och med den 12 december 2024 kan aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen registrera ny- och ombyggnadsprojekt för NollCO2 2.0 i SGBC:s nya IT-portal, BGO 2.0. Ett ombyggnadsprojekt som registrerar sig inom kort är AMF:s Signalhuset i Marievik, Stockholm.

Sweden Green Building Council är Sveriges ledande medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande. Genom certifiering, utbildning och opinionsbildning arbetar man för ett samhälle som gynnar både människor och miljö.Medlemmar är företag och organisationer som vill utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>