Skogsbevakning med flyg och satellit är en viktig resurs för räddningstjänsten i glesbygden. De båda har en viktig roll i arbetet med att tidigt upptäcka och hindra skogsbränder – innan de växt sig stora.
Under 2024 upptäckte flygen 44 bränder i skog och satelliterna 34 bränder i svensk skog och mark.
– Det har varit en lugn säsong vad gäller skogsbränder och det visar sig i sammanställningen av årets skogsbrandsbevakning med flyg, säger Jenny Sander, handläggare på MSB:s enhet för arbete med naturolyckor och klimatanpassning.
Bevakning med flyg genomförs för att man tidigt ska kunna upptäcka bränder i skog och mark och sätta in effektiva räddningsinsatser. Då kan bränderna släckas i ett tidigt skede och hindras från att sprida sig, vilket begränsar förluster av egendom och kostnaderna för räddningsinsatser.
De flygande resurserna kan även vägleda räddningstjänstpersonalen på marken, så att de snabbt hittar till branden.
Under 2024 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 44 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan drygt 3100 timmar i luften. Flest upptäckta skogsbränder loggades i Östergötland och Norrbotten och flest flygtimmar användes i Östergötland.
Summan av antalet flygtimmar är den lägsta sedan 2017, vilket beror på att Sverige i år haft betydligt färre dagar med högre brandriskvärden än de senaste sex åren,
I årets flygtimmar ingår även arbete vid sex skogsbränder dit de brandbevakande flygen dirigerats av SOS Alarm för att hjälpa till att lokalisera eller ge överblick över bränder som upptäckts på annat sätt. Det kan röra sig om att hitta källan till ett larm om röklukt från skogen, eller att hjälpa räddningstjänsten att hitta bäst väg in till en skogsbrand i oländig terräng.
Flygplan för skogsbrandsbevakning arbetar på uppdrag av respektive länsstyrelse. Länsstyrelserna ansöker om medel från MSB för att kunna bedriva arbetet.
Bevakning med satellit
Numera hjälper även satelliter till med tidig upptäckt och positionering av skogsbränder. Satellitdetektion är ett viktigt komplement till skogsbrandbevakande flygen.
Satellitdetektionen är sedan 2022 driftsatt direkt i samhällets sammanhållna larmkedja så att kommunala räddningstjänster får in dem som larm via SOS Alarm.
Om satelliterna detekterar en brand skickas alltså ett larm via SOS Alarm direkt till räddningstjänsten. Detta möjliggör tidig upptäckt av ännu fler bränder i glesbygden.
Under 2024 upptäckte satelliterna 84 okontrollerade bränder, varav 34 okontrollerade bränder i skog och mark. 35 procent av skogbränderna detekterades av satelliterna innan något annat larm inkom till SOS Alarm.
Satellitdetektionen utförs av SMHI på uppdrag av MSB.
Helikoptrar och skopande flygplan för brandbekämpning
När bränder i skog och mark har upptäckts kan räddningstjänstens insatspersonal behöva förstärka släckningsarbetet med helikoptrar som angriper branden från luften. MSB har helikoptrar i beredskap för att ska kunna stötta kommunal räddningstjänst och för att man ska kunna släcka eller begränsa skogsbränderna i ett tidigt skede. Detta stöd har funnits sedan sommaren 2019.
När bränder i skog och mark har upptäckts kan räddningstjänstens insatspersonal behöva förstärka släckningsarbetet med skopande flygplan som angriper branden från luften. MSB har skopande flygplan i beredskap för att de ska kunna stötta kommunal räddningstjänst och för att man ska kunna släcka eller begränsa skogsbränderna i ett tidigt skede.
Skopande flygplan har kapacitet att fälla en större mängd vatten än en helikopter. Detta stöd har funnits sedan sommaren 2020. De fyra flygplanen utgör en resurs inom EU:s civilskyddsmekanism (rescEU) och finansieras till största delen av EU.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och bekostar skogsbrandsbevakningen i Sverige medan länsstyrelserna sköter upphandling och regional inriktning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. MSB bidrar till att samhället förebygger händelser och är redo när de inträffar.