Mälarenergi och bostadsföretaget Mimer vill skynda på omställningen och underlätta för elbilsägare i Västerås.
Därför genomförs en omfattande utbyggnad av laddmöjligheter i Mimers bostadsområden.
”Vi hoppas kunna installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås”, säger Gustav Hanstad, förvaltningschef hos Mimer.
Västerås största hyresvärd, Mimer, har som mål att på sikt erbjuda alla hyresgäster möjligheten att ladda elbilar nära bostaden. Under vintern har Mälarenergi och Mimer installerat destinationsladdare på 22kW vid centrumanläggningarna på Viksäng, Skiljebo, Pettersberg och Vallby. Nu inleds arbetet med att installera fler, runt om i Mimers bostadsområden – både vid de olika centrumanläggningarna och i anslutning till bostäderna.
– Vi har nära 10 000 parkeringsplatser och 11 000 lägenheter, säger Gustav Hanstad, förvaltningschef hos Mimer. Målet är att kunna erbjuda alla hyresgäster möjligheten att ladda bilen i närheten av hemmet. Arbetet med att bestämma platser och antal börjar nu, tillsammans med Mälarenergi. Vår gemensamma satsning är långsiktig och kommer att löpa över minst tio år.
Stärker Västerås som elbilsstad
Inrikestransporterna står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.
– Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. År 2030 ska Sverige ha reducerat utsläppen från vägtransporter med 70 % jämfört med 2010. Det här samarbetet är ett viktigt steg på vägen och stärker samtidigt Västerås som elbilsstad, säger Misagh Mogadasi, avdelningschef för Energitjänster inom Mälarenergi.
Som fastighetsägare har Mimer ett stort ansvar för att både inspirera och skapa förutsättningar för omställningen, konstaterar Gustav Hanstad:
– Därför gör vi den här satsningen tillsammans. För att överväga att byta till elbil, krävs laddmöjlighet nära bostaden. Vi vill göra det enklare för våra hyresgäster att ställa om till er mer hållbart liv.
Mimer och Mälarenergis samarbete – så här funkar det
- Laddmöjligheter skapas både vid centrumanläggningar och i anslutning till bostadsområden.
- Totalt väntas satsningen innebära 1000 nya laddpunkter i Västerås.
- Huvudprincipen är att bygga laddpunkterna i grupper. Hyresgästerna hyr inte en personlig laddstolpe på heltid, utan bokar när behov finns.
- Mimer investerar initialt i laddpunkterna. Mälarenergi ersätter Mimer månatligen under tio år i en så kallad investeringsersättning, vilket möjliggör att båda parterna tillsammans kan fortsätta främja hållbar mobilitet i Västerås.