Stora satsningar på halvledare – Sverige stärker sitt ekosystem för framtidens industri
Hem ELEKTRONIK Storsatsning på halvledare – Sverige stärker ekosystem för framtidens industri

Storsatsning på halvledare – Sverige stärker ekosystem för framtidens industri

Publicerat av: Redaktionen

Under covid-pandemin kom bristen på halvledare att påverka svensk konkurrenskraft. Nu skjuter Tillväxtverket och EU:s regionalfond till pengar för att stärka Sveriges halvledarindustri.

Totalt investeras 70 miljoner kronor i sex nya satsningar som tillsammans med finansiering från regionala och nationella aktörer blir 175 miljoner kronor.

– Ett starkt och dynamiskt halvledarekosystem, där aktörer samarbetar för att stärka Sveriges position inom halvledarområdet, är viktigt för landets konkurrenskraft. I kombination med pågående investeringar banar Tillväxtverkets satsningar väg för innovation, teknikutveckling och stärkt konkurrenskraft, säger Elisabet Österlund, vd på Svensk Elektronik och projektägare i ett av de projekt som beviljats medel.

Stora satsningar på halvledare – Sverige stärker sitt ekosystem för framtidens industriUtlysningen har genomförts i samarbete mellan Tillväxverket och Vinnova, inom ramen för den så kallade Halvledarakten som lanserades 2022 med målet att förstärka Europas konkurrenskraft inom halvledarsektorn och stödja grön och digital omställning.

Ska stärka spetskompetens

De nya projekten ska stärka och synliggöra svensk spetskompetens inom halvledare. Samtidigt ska projekten bidra till att Sverige får en väl fungerande och sammanhängande kedja av företag, forskningsinstitut och resurser för att tillverka och leverera de material och komponenter som behövs inom halvledartekniken.

Under coronapandemin blev bristen på halvledare en stor utmaning för svenska företag, vilket tydliggjorde behovet av en mer robust och konkurrenskraftig inhemsk produktion. För att lyckas med detta krävs ett sammanhållet ekosystem med starka regionala noder i världsklass som spelar en aktiv roll inom halvledarsektorn och som har ett tydligt fokus på framtidens industri.

En stor del av investeringen går exempelvis till att utveckla forskningsinstitutet  Myfabs anläggningar i Lund, Uppsala och Göteborg, med fokus på modernisering av utrustning och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.

Satsningen genomförs i fem regionalfondsområden i Sverige: i Skåne och Blekinge, Västsverige, Stockholm, Östra Mellansverige och på nationell nivå genom Nationella regionalfondsprogrammet. Pengarna ska främja forskning och innovation, utveckla innovationsmiljöer och stärka samarbetet mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.

Läs mer om vilka projekt som har fått stöd och vad de hoppas kunna åstadkomma med finansieringen de fått.

Läs mer här– Sverige stärker sitt ekosystem för framtidens industri

Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram.
.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>