Spotpris på el – vad är det?
Hem NYHETER Vad är det spotpris på el?

Vad är det spotpris på el?

Publicerat av: Redaktionen

Spotpriset på el är marknadens grundpris som sätts för varje timme och är viktigt att ha koll på för dig med timprisavtal.

Spotpriset på el är ett begrepp som är ganska vanligt i all möjlig information om elavtal och elpriser – men det kan också vara lätt att missförstå och det förklaras inte alltid helt klart och tydligt.

Men här ska vi göra det för dig! 😊
Spotpris på el, vad är det?

Spotpriset är grundpriset på el kan man säga. Det är det pris vi som elhandelsbolag köper in elen för från elhandelsbörsen NordPool. Till det priset kommer sedan bland annat energiskatt, moms, elcertifikatavgift, påslag och fasta avgifter.

Hur sätts spotpriset på el?

Spotpriset på el sätts för varje timme och priserna varierar efter tillgång och efterfrågan. Prisskillnaderna kan vara stora över dygnet såväl som över veckan, månaden eller året. Spotpriserna per timme sätts dock inte helt löpande utan i förväg per dygn. Senast 13.00 varje dag ”släpper” NordPool spotpriserna för varje timme kommande dygn. Spotpriset skiljer sig också mellan våra fyra elområden i Sverige.

Kan du köpa el till spotpris?

Nej. Som privatkund kan du inte köpa el direkt från NordPool, och att köpa el utan att betala energiskatt, moms och avgiften för elcertifikat går förstås inte heller. Därtill tillkommer elhandelsbolagens och elnätsbolagens fasta avgifter och påslag per kilowattimme, som är olika mellan olika bolag.

Spotpris på el – vad är det?Spotpris på el för dig med rörligt elavtal

För dig med ett ”vanligt” rörligt elavtal har spotprisernas förändring över dygn och vecka ingen större praktisk betydelse. Det elpris du betalar är ett genomsnittspris för alla de olika spotpriser som varit föregående månad. Det kan däremot, förstås, vara intressant att ha lite koll på spotpriserna för att få ett hum om hur ditt elpris blir kommande månad.

Spotpris på el – viktigt för dig med timavtal!

Har du timprisavtal betalar du inte ett genomsnittspris utan precis vad elen kostar timme för timme. Därmed är det mycket viktigt för dig att följa spotprisets utveckling. Varje eftermiddag kan du se hur spotpriset kommer att bli timme för timme under det kommande dygnet – och då kan du anpassa din elanvändning därefter. Ofta är spotpriserna lägre på natten, när elanvändningen är mindre, och kan du till exempel ladda din elbil eller köra tvättmaskinen då kan du spara en hel del pengar jämfört med ett rörligt elavtal.

Håll koll på spotpriset med vår app Min Energi

Att själv på egen hand hålla koll på spotprisets dagliga utveckling kräver en hel del tid och engagemang. Dessbättre finns det hjälp att få! På marknaden idag finns olika smarta hem-tjänster och appar med vilka du kan ställa in och styra över laddning och annan elanvändning till dygnets billigaste timmar. Vi vill förstås slå ett extra slag från Skånska Energis egen app Min Energi  I Min Energi kan du bland annat följa elprisets utveckling, få detaljerade data över din elanvändning och styra din elanvändning tillsammans med olika Smart hem-verktyg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>