Storsatsning på förbättrad återvinning
Hem MILJÖ Storsatsning på förbättrad återvinning

Storsatsning på förbättrad återvinning

Publicerat av: Redaktionen

Systemet för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar i Sverige ska förstärkas.

Fastighetsnära insamling (FNI), som idag täcker nästan 40 procent av hushållen, ska erbjudas till 60 procent av bostadsfastigheterna från år 2021 och, efter en utvärdering, 100 procent från 1 april 2025.

FTI klargör nu hur man ser implementeringen framför sig. För hushållsinsamlingen av de fyra materialslagen på förpackningssidan – metall-, pappers-, plast- och glasförpackningar – har man beslutat att erbjuda 100 procent FNI.

– Detta blir en jätteinvestering: den största reformen av systemet sedan 90-talet. Med industrins gedigna material- och designkompetenser i ryggen går vi nu snabbt framåt i utvecklingen av producentansvarsuppdraget. Vi har byggt upp ett av världens främsta system. Nu vill vi öka cirkularitet och hållbarhet genom att göra det ännu bättre, säger Håkan Ohlsson, vd för FTI.

Pressretur hanterar frågan om ett sammanhållet producentansvar för tidningar. I nuläget finns inget besked att ge. Utmaningen är speciell. Allt färre hushåll har tidningsabonnemang. 2007–2018 minskade volymen tidningar med ca 8 procent årligen. Fram till 2024 väntas minskningstakten bli ca 12 procent per år. Att låsa in små och snabbt krympande tidningsvolymer i en storskalig övergång till 100 procent FNI är förenat med ett antal frågetecken.

Storsatsning på förbättrad återvinningFTI presenterade tidigare ett förslag som byggde på FNI för metall-, pappers- och plastförpackningar samt kvartersnära insamling för glasförpackningar och tidningar. Ambitionen var att optimera miljönyttan. Den nya inriktning som nu tagits har delvis att göra med de inspel man fått i dialoger med kommunerna. Vissa kommuner är nöjda med FTI:s förslag. Andra har haft invändningar – som nästan uteslutande handlat om den kvartersnära insamlingen av glasförpackningar och tidningar.

– Ett starkt system bygger man bäst tillsammans. Forskning, utveckling och omsättning av cirkulära material kräver samarbeten i alla led av ansvarskedjan: från insamlad förpackning till återvunnen råvara, säger Håkan Ohlsson.

Inom FTI pågår nu ett intensivt arbete med de tekniska lösningarna för förstärkningen av systemet. Fokus ligger alltjämt, med de nya förutsättningarna, på att optimera miljönyttan.

– När vi nu går närmare konsumenten kommer de positiva effekterna för klimat och miljö att bli betydande. För metall-, pappers- och plastförpackningar går det att räkna med att reformen på lite sikt ger en insamling och återvinning på klart högre nivåer än idag. Detta blir ett stort steg på vägen mot det cirkulära – och därmed hållbara – samhället, säger Håkan Ohlsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>