Förpackningsavfallet växer och återvinningen ökar inte tillräckligt mycket
Hem ÅTERVINNING Återvinning av förpackningar: Sverige missar målet igen

Återvinning av förpackningar: Sverige missar målet igen

Publicerat av: Redaktionen

Mängden förpackningar som återvinns ökar inte snabbt nog. För andra året i rad missar Sverige återvinningsmålet för plast, papper och kartong.

– Vi behöver återcirkulera resurser mer effektivt i Sverige, säger Fredrik Khayati, handläggare på Resurseffektivitetsenheten.

Naturvårdsverket har nu publicerat Sveriges statistik om återvinning av förpackningar under 2023. Siffrorna visar att Sverige fortfarande missar att återvinna förpackningar i tillräckligt hög grad för att nå återvinningsmålen. Vi behöver alla bli bättre på att sortera, men det gäller också att säkerställa att det går att sortera mer effektivt.

– En orsak är att hushållen inte sorterar förpackningarna rätt så att mängder med förpackningar slängs i restavfallet eller till och med i naturen. Dessutom behöver fler företag ta producentansvaret för sina förpackningar och se till att öka mängden som återanvänds eller återvinns. Det finns ett stort antal företag som medvetet eller omedvetet inte har tagit sitt producentansvar ännu, förklarar Fredrik Khayati, handläggare på Resurseffektivitetsenheten..

– Vi behöver också minimera den totala mängden avfall och designa förpackningar så att de håller längre, återanvänds eller så att materialet effektivt går att återvinna, fortsätter han.

Producentansvaret för förpackningar gäller idag alla företag som först tillhandahåller en förpackning på marknaden i Sverige. Hit räknas företag som tillverkar eller för in förpackningar liksom företag som för in förpackade varor. Även företag som, från ett annat land än Sverige, säljer en förpackning eller förpackad vara till en slutlig användare i Sverige omfattas.

Men ansvaret gäller även företag som fyller och använder förpackningar till sina produkter för att till exempel skydda och emballera sina produkter vid transport.

Ökning med tusentals ton de senaste tio åren

I Sverige använde vi över en miljon ton förpackningar till våra varor och transporter under 2023. Förpackningar gjorda av papp, kartong och wellpapp användes mest följt av plastförpackningar.

Återvinningen av förpackningar ökar inte tillräckligt mycketAtt jämföra förändringar på längre sikt ger en bild av de ökade mängderna.

Pappersförpackningar som användes i Sverige:

  • 510 000 ton år 2012 där 77 procent materialåtervanns
  • 630 000 ton år 2023 där 81 procent materialåtervanns

Återvinningsmålet för Sverige år 2025 är att 85 procent av pappersförpackningarna ska materialåtervinnas. Det var alltså drygt 120 000 ton pappersförpackningar som inte materialåtervanns 2023.

Förpackningar av plast (inklusive plastflaskor med pant) som användes i Sverige:

  • 213 000 ton år 2012 där 35 procent materialåtervanns
  • 265 000 ton år 2023 där 39 procent materialåtervanns.

Återvinningsmålet för Sverige år 2025 är att 50 procent av plastförpackningarna, inklusive de med pant, ska materialåtervinnas.

Naturvårdsverket driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra. Vi bygger vårt arbete på kunskap och visar på möjligheter för en hållbar utveckling. Vi är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Vi är cirka 750 medarbetare på våra kontor i Stockholm och i Östersund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>