Ny hårdvara är oftast mer energieffektiv än gammal.
Det gör att besluten om utbyte av bärbara datorer har förändrats.
Ett byte av utrustning som kändes onödigt för några år sedan kan i dag inte bara vara ekonomiskt sunt, utan nödvändigt av hållbarhetsskäl.
Det skriver Kenni Ramsell på Dynabook.
Att förutsäga framtiden är en intressant utmaning just nu, med tanke på konjunkturen, energikrisen, Ukrainakriget och pandemins efterdyningar. Men vad gäller IT och teknikanvändning i allmänhet finns det ett antal områden där vi kan göra säkra förutsägelser. Fokus på hållbarhet är ett sådant område.
Det finns flera viktiga orsaker till att vi behöver sänka energianvändningen. Främst klimatkrisen och just nu även elpriserna. För säljande företag blir det ett allt viktigare argument för att vinna kunder och för alla organisationer ett måste för att lycka rekryterare unga begåvningar.
Uppgraderingar behövs
Ny hårdvara är i allmänhet mer energieffektiv än gammal. Och det kan ge positiva effekter på hållbarhet. Det finns gott om exempel på uppgraderingar av en specifik gammal enhet, till en ny. Bärbara datorer och smartmobiler är två exempel på det. I sådana fall kan man räkna hem en absolut minskning av elförbrukning och därmed en mer miljövänlig verksamhet.
Vår senaste undersökning visar att 64 procent av små och mellanstora företag i Europa anser att beslut om vilka bärbara datorer som ska köpas är viktigare i dag, än innan pandemin. Det beror till stor del på miljöhänsyn. Att distansarbete numera är en självklarhet för många och att de därför måste ha bärbara datorer är ett annat skäl.
En så till synes trivial sak som att batterilivslängden för äldre enheter tenderar att bli kortare, och att de därför kopplas till elnätet oftare, har en påverkan på elförbrukningen. Nyare enheter är också i allmänhet bättre på att utnyttja batterier till fullo. Lägg till det att lösningar för att sälja uttjänta datorer vidare och för att återvinna dem oftast är bättre för nyare modeller. Och att material och tillverkningsprocesser är mer miljövänliga numera.
Blir enklare att få leverans
Men går det att få tag på ny hårdvara? På sistone har det ibland uppstått svårigheter med att få ny hårdvara levererad, på grund av logistikproblem av olika slag. Det ser ut att fortsätta. 23 procent av företagen i vår undersökning förväntar sig leveransproblem fram till nästa sommar.
Men bättre tider väntar. Försörjningskedjorna börjar stabiliseras och det ser ut som om marknaden kommer att kunna uppfylla efterfrågan under 2023, tack vare bättre uppfyllande av deadlines i alla led. Utvecklingen går också mot att allt fler leverantörer startar nya fabriker på flera platser, vilket gör att de blir mindre känsliga för problem i olika områden. Samtidigt har vi under hela pandemin, och fortsatt idag, haft en välfungerande leveranskedja.
Man ska naturligtvis inte köpa ny hårdvara bara för sakens skull. Men ökade krav på minskad energiförbrukning gör att beslutsvariablerna förändrats. Det som för tre år sedan var ett onödigt inköp kan i dag visa sig vara inte bara ekonomiskt sunt, utan även ett måste av hänsyn för miljön.